maandag 31 augustus 2015

{ GRIP OP GELD - inleiding }

Steeds meer personen in ons land hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Op straat hoor je vaker de woorden 'ontslag', 'uitkering', 'schuld'... Gezinnen die ontwricht worden, al dan niet door keuzes, zelf gemaakt. Een groot deel van Nederland heeft het moeilijk, raakt door alle rekeningen en verplichtingen de grip op het geld volledig kwijt. Hoe hou je zicht op dat waar tegenwoordig alles zo'n beetje om draait?

Sinds jaar en dag maak ik gebruik van een budgetlijst. Een simpel Excel-bestand met daarin alle inkomsten en uitgaven welke we over een jaar verspreid verwachten, maar daarbij ook verwerkt de werkelijke inkomsten en uitgaven die gedaan zijn. Wat ik me in al die jaren echter nog niet eerder realiseerde..


Ons hart gaat uit naar het eenvoudige leven, zo'n halve eeuw terug. Begrijp me goed, we zijn ons er heel erg van bewust dat het leven toen voor een doorsnee gezin alles van eenvoudig was, maar ik bedoel de 'simplicity' uit die tijd. Nog niets geen computer, altijd-te-bereiken-moeten-zijn telefoon of televisie.. Thuis de handen uit de mouwen deed je om jezelf in leven te houden, in de achtertuin kweekte men groenten en fruit, broodnodige boodschappen haalde je nergens anders dan bij de plaatselijke winkelier en het financiële plaatje? Dat hield je bij in een simpel, maar zeer doeltreffend kasboek of -schrift. Je weet wel, zo één waar we nu zo en toe wel eens in terug zouden willen kijken...

Het is mijn schoonmoeder die me vertelde oude kasboeken van haar moeder te hebben gevonden. Hoe fijn het is om daar even mee te gaan zitten en terug te wanen in die tijd.. Het was voor mij het besef dat ik met mijn o zo mooie, handige goedwerkende Excel-bestand werkelijk niets tastbaars aan het maken was voor later. Geen oud, opgebruikt boekje, onder in de la als we er later niet meer zijn..

Dus zijn we hier sinds een tijdje weer overgestapt op een ouderwets schrijfschrift en pen. Alle inkomsten, alle uitgaven.. ze worden netjes genoteerd. En omdat wij inmiddels een goede grip op onze financiën hebben, vertel ik graag waarom wij gebruik maken van twee kasboeken, maar ook hoe je zelf zo'n kasboek makkelijk en vooral ook effectief bij kunt houden. Maar dat wordt een volgend bericht. Eerst nog even een was naar buiten..  ;o)

donderdag 27 augustus 2015

{ DIY : SLEEPING MASK }

Hoofdpijn.. het is iets wat ik bijna dagelijks ervaar. Geen hoofdpijn-hoofdpijn, maar toch een wat drukkend gevoel in mijn hoofd. Niets bijzonders, niet genoeg voor een chemisch tabletje, maar om nou te zeggen dat het prettig voelt..

Vorige week las ik bij De Gulle Aarde een bericht over een 'hoofdpijn-brilletje'. Niet moeilijk te maken en alle benodigdheden heb ik (standaard) in huis. Eén en één werd als snel twee en niet veel later zat ik sinds maanden, misschien wel jaren weer eens achter mijn naaimachine. Wat voelde dat goed!
Met een patroon uit het boek 'Sfeer maken - Decoraties voor een romantisch huis' en een oud voorraadstofje had ik binnen een handomdraai mijn eigen 'hoofdpijn-bril' in handen. Dat wil zeggen.. nog geen tel later werd het alweer uit mijn handen gegrist; oudste wil er ook één! Al was het maar om even weg te doezelen..  ;o)


De kleur van het oogmasker is bewust gekozen. Nou ja.. ik heb alle voorraadlapjes voor me neer gelegd en heb volledig op gevoel dit stofje tevoorschijn gepakt. Het bleef zich zeg maar steeds naar me toe trekken. En weet je waar de kleur bruin nu voor blijkt te staan?

Bruin is de natuurlijke kleur van moeder aarde en symboliseert de kracht van het doorzettingsvermogen. Het is de kleur van de aardegeesten en bevordert de besluitvaardigheid. Bruin is een beschermend en wijs kleur. In de magie staat bruin voor oude mensen, bloedverwanten, huis en haard, dieren, gunsten, telepathische krachten, concentratievermogen, financiële zaken, succes en bezittingen.

Ik knijp er even tussenuit..  ;o)

dinsdag 25 augustus 2015

{ OMA'S RECEPT : BOTERKOEK }

Zo.. de kop is er af. De eerste normale allemaal-weer-in-het-gareel-dag na de zomervakantie is een feit en wij zijn er weer fris tegenaan gegaan. Heerlijk om vast te kunnen pakken aan een vastgesteld schema. Het doet ons hier in ieder geval allemaal goed  ;-)

Om het bloggen ook maar weer een frisse start te geven, deel ik vandaag ons veel beproefde boterkoek-recept. Een heerlijke koek van ingrediënten uit een standaard voorraadkast en in een mum van tijd op tafel; ideaal voor een spontane verwennerij of onverwacht bezoek!


250 gram bloem
225 gram roomboter
200 gram basterdsuiker
sap van halve citroen
snufje zout
(blanke amandelen)

Maak van de bloem, boter, suiker, sap en zout een soepele deegbal en druk met vlakke hand het deeg gelijkmatig uit in een boterkoekvorm van 24 centimeter doorsnee. Druk er eventueel langs de rand wat blanke amandelen in. Plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de boterkoek in 20 minuten op 220°C gaar.

Zo simpel is het. Maar lekker!  ;o)

zondag 16 augustus 2015

{ SOMETHING OLD, SOMETHING NEW.. }

Het is zondagmiddag en de geur van een versgebakken brood vult rijkelijk ons huis. Terug kijkend op een week vol vreugde, maar toch ook (weer) spanning alom. Mocht mijn vriendin aangesterkt van het ziekenhuis naar huis, werd een andere niet veel later met spoed opgenomen. Maakte ik op medisch gebied een paar fikse stappen terug, stapten vrienden na tien jaar (eindelijk) in hun huwelijksbootje. Het besef sommige vrienden maar geen vrienden meer te noemen, maar ook nieuwe personen in ons leven toe te mogen voegen. Een wirwar aan gevoelens deze afgelopen week, wat zijn weerslag op mijn lichaam gaf.

It's Sunday afternoon, and the smell of freshly baked bread richly fills our house. Looking back on a week full of joy, but also tension everywhere (again). As my girlfriend convalesced from hospital to home, not much later another one was urgently admitted. As I made a few hefty steps back in the medical field, after ten years of love, our friends (finally) got married. The intens realization of calling some friends not our friends anymore, but also to be able to add new people in our lives. A jumble of feelings this past week, giving an nasty effect on my body.


Het moet anders. Het leven vergt in zijn huidige vorm te veel van mij en mijn gezin. We willen weer als vanouds genieten, niet het gehaast en geren. Het 'moeten' de hele dag door. Het roer gaat om, first things first. Wat is (voor ons) écht belangrijk? Het zelf bakken van ons (glutenvrij en veganistisch) brood. Het eigen maken van de verschillende recepten en ze meer en meer meenemen in onze dagelijkse tred. Er op uit. En niet zo zeer elke keer in de auto ver weg naar pretpark, dierentuin of museum, maar gewoon, simpel, genieten van de omgeving waar we wonen. En dan is er ook nog het opruimen. Heel. Veel. Opruimen!

It has to go the other way around. Life requires far too much of me and my family. We want to have and feel joy again, not the all the hurry and scamper we experience right now. The 'must' throughout the day. Changing course, first things first. What's really important to us? Baking our own gluten-free and vegan bread. The internalization of the different recipes and bringing them more and more in our daily pace. Venture out. And not so muche taking the car each time to go to a park, zoo or museum, but just simply enjoy the environment where we live. And finally we have to get a cleanup. A very, very big cleanup!


Het lijkt allemaal zo simpel gezegd, en misschien is het ook wel zo. Pas op de plaats, belangrijke dingen eerst. We gaan het zien! Ik neem jullie graag mee in het versimpelen van ons bestaan. Ha! Nu ik aan een laatste slotzin denk schieten de woorden 'Eat, Pray, Love' door mijn hoofd. Misschien is dat wel alles waar het uiteindelijk om draait, is het niet? Eat, Pray, Love. En verder niets..  ;o)

It all seems so simply, and perhaps it is. Marking time, important things first. We'll see! I suppose you like to participate in measures to simplify our lives. Ha! Now I think shooting a final closing sentence the words 'Eat, Pray, Love' go through my head. Perhaps that is all what it is all about. Eat, Pray, Love. And nothing more..  ;o)

vrijdag 7 augustus 2015

{ PREPARING FOR WINTER }

"Geeft Augustus in 't begin veel zonneschijn, zal het een strenge winter zijn"
"When August displays a lot of sunshine in the beginning, a hard winter it will be"

Ik weet het.. de temperaturen rijzen hier nog steeds de pan uit, maar toch.. toch ben ik stiekem al flink met mijn winterse voorbereiding bezig. Schreef ik dat in Juli ook al niet?

Het was een paar weken geleden toen Helma ter verkoop een paar artikelen op haar blog zette. Een klik naar haar verkoopsite plus een goede behulpzame service en afhandeling bracht me niet veel later een heerlijk warme deken op ons bed. Zo'n echte ouderwetse wollen deken van AaBe. Lekker warm!

I know.. the temperatures are still quite high, but anyway.. I am preparing for winter. Didn't I even write about that last July?

It was a few weeks ago when Helma blogged about a few articles for sale. One click to her sales site plus a good helpful service and handling brought me a wonderfully warm blanket on our bed. A real old-fashioned woolen blanket from our famous AaBe company. Nice and warm!


Het zijn de oude wijsheden.. ik heb er wel wat mee. Vandaar dat ik al één en ander aan het voorbereiden ben. Niet in de zin van hout hakken (een houtkachel hebben we niet), maar ik kan mijn gezin wel op een andere manier warm houden. Voor het geval er toch weer eens een ouderwets strenge Hollandse winter mocht komen..  ;o)

Langzaamaan begint mijn voorbereiding vorm te krijgen en liggen er bollen wol en garen klaar. Sjaals, mutsen, cols, handschoenen, wanten, sokken... Bereid jij je al voor?

Ancient wisdom.. I got something with them. That's why I am already preparing. Not in the way of chopping wood (we don't have a stove), but can I keep my family warm if we have to face an old-fashioned harsh Dutch winter? 

Slowly my praparation is starting to get in shape and there are balls of wool and thread ready to use. Scarves, hats, cols, gloves, mittens, socks... Are you already preparing for winter?

(Update voor wie er interesse in heeft: na ook nog een spoedopname Intensive Care, lijkt het nu...)
(Update for those who are interested: after she also was taken to the intensive care, it seems..)


dinsdag 4 augustus 2015

{ THAT'S THE WAY LIFE GOES }

Het was nergens mijn bedoeling er even tussenuit te piepen. Maar zoals alles ineens een hele andere wending kan krijgen, zo ook mijn tijd even te gaan zitten voor een nieuw bericht.

It was never my intention to take a break. But like everything suddenly can get a whole different direction, so was my time to sit down to write a new blogpost.


We gingen er even tussenuit, dat stond al langer gepland. Heerlijk even de boel de boel laten en met de kinderen een midweek 'off the grid'. Met niet meer dan allemaal onze eigen rugzak vertoefden we in een prachtig stukje natuur. Zonder auto, zonder elektriciteit, dus vanzelf ook zonder tv, telefoon, iPad, verlichting, verwarming... Dat laatst zou in de zomer niet zo'n uitdaging hoeven zijn, ware het dat wij nou nét de paar natste dagen...  ;o)

We vermaakten ons prima! Ook al goot het de grootste delen van de dag, we genoten van prachtige uitzichten, steeds wisselende wolkenschilderijen, voorbij huppende hazen en konijntjes en ontdekten en herkenden steeds meer vogelgeluiden om ons heen. Nederland is mooi!

We went for a break that had been planned for quite a long time. A moment of leaving everything behind to go for a midweek 'off the grid' with the kids. With nothing more than only our backpacks we tarried in nature. Without a car, without electricity, so also without TV, phone, iPad, lighting, heating... That last thing wouldn't have been such a challenge in a summer, but with biting the last few very wet days...  ;o)

We enjoyed! Even though it poured most parts of the day, we enjoyed beautiful views, ever changing cloud paintings, hopping hares and rabbits and we discovered and recognized more and more bird sounds around us. Holland is beautiful!


Hoe snel we na een paar heerlijke zorgeloze dagen weer met beide benen op de grond kwamen, bleek wel toen mijn vriendin een maand te vroeg beviel van een kerngezonde zoon, maar er zelf bijna het leven bij liet.. Ze is er nog en het lijkt steeds beter met haar te gaan, maar wat een schrik! Het geeft je weer even het besef hoe kwetsbaar ons leven eigenlijk is. Als in een vingerknip kan jouw zo vertrouwde leven een haast ondenkbare wending krijgen. Wees zuinig op jezelf. Wees zuinig op elkaar. Het leven is voorbij voordat je het weet..

(Terwijl ik de laatste hand aan dit bericht leg, blijkt het weer flink bergafwaarts te gaan. Heb jezelf, je leven en elkaar lief. Je bent het zo kwijt..)

How quickly we hit the ground with our feet again after a few wonderful carefree days became very clear when my friend gave birth to a healthy son one month too soon, but almost died herself.. She's still here and it seems to get better with her, but what a scare! It gives you back the realization how fragile our life is. In one snap your familiar life can make an unthinkable turn. Please take care of yourself. Take care of each other. Life's over before you know it..

(While finalizing this message, it appears to go downhill with her again. Do love yourself, your life and each other. It's gone before you know it..)