maandag 30 mei 2016

{ EEN BIJZONDER VERHAAL }

Al geruime tijd hik ik aan tegen mijn niet werkende naaimachine. De onder- en bovendraad lopen steeds vaker als een prop verstrikt onder mijn naaiwerk en ook de naald blijft geregeld stokstijf staan; geen beweging meer in te krijgen. Net nu ik stukje bij beetje 'de draad' weer op wil pakken is het niet goed werken van mijn machine een door in mijn oog. Maar wat doe ik er aan?

Een goede vriendin wees me op een onderhoudsbeurt. Had hij die ooit wel eens gehad? Euhh.. nou.. bij mijn weten eigenlijk niet. Dat zou best wel eens een oplossing kunnen zijn. Maar hey.. even laten nazien, een beurt en eventueel reparatie? Waar doe ik dat? En wat kost me dat?

Weer een andere vriendin wees me op een goede en zeer bekende naaimachine specialist zo'n 16 kilometer verderop.

"Maar dat kan best prijzig zijn hoor!"

Nou.. dan maar even niet..


De hele beurt en reparatie ebden weer wat weg, tot ik van de organisatie van een binnenkort te houden duurzaamheidsmarkt de vraag kreeg of ik niet iets.. De kosten voor de kraam werden geregeld, ik hoefde alleen maar één van mijn 'groene kunstjes' te laten zien. Nou! Daar had ik wel oren naar. En er schoot me ook direct een heel leuk project te binnen: ik zou van tweedehands kledingstukken prima Clariens tasjes kunnen maken! Als dat geen mooi duurzaam gebaar was.. Ware het natuurlijk dat mijn naaimachine.. Ik opperde nog dat als zij een goede reparateur voor mijn machine wisten, maar helaas.. er kwam verder geen respons. Jammer!

In gedachten bleven de tassen - samen met nog wat meer duurzaamheidsprojecten - hangen en begon het welbekende wikken en wegen. Uit welk potje kon ik? Was het me waard een gat te slaan in mijn buffer om zo weer een stukje groener te kunnen leven? Kon ik misschien.. Wacht even! Dat vond ik wel een idee: als ik nu eens direct mijn lockmachine inleverde? Zou ik dan van dat geld niet (een deel van) de reparatie kunnen betalen? Maar nee.. die vlieger ging helaas niet op: ze namen geen tweedehands machines in..

Mevrouw zag schijnbaar mijn nood, want ze vertelde me de lockmachine volledig voor me in te stellen, aangezien ik volgens haar "goud in handen had". Daarnaast stelde ze me gerust dat ze er alles aan zou doen de kosten voor het herstel van mijn naaimachine écht zo laag mogelijk te houden; onder de € 100,00.. Mijn mond werd droog en voor mijn gevoel trok ik verschrikkelijk wit weg. Honderd euro.. Ik zei verder niet veel meer! Met een belafspraak op zak stapte ik beduusd de winkel uit; hoe ga ik dát nu weer goed trekken..

Thuis op de bank, een kop thee voor me en diep in gedachten naar buiten starend ontvang ik via mijn telefoon van een nog nooit ontmoette bekende een mailbericht: "Jij wilde toch je naaimachine laten maken? Nou.. je mag geheel op mijn kosten..."

zondag 29 mei 2016

{ WEEKMENU 22 }

Op verzoek elke week mijn weekmenu. Je vindt er 'gv' voor glutenvrij en 'v' voor vegetarisch.
Scroll over de maaltijden om te zien of er misschien een link naar het recept achter staat.
Voor extra inspiratie kun je ook rechtstreeks kijken bij Oma's recepten.

♥   Bon appétit   ♥

donderdag 26 mei 2016

{ IK STOP ER MEE }

'Try to think about things that make you happy. This is the miracle of positive thinking. When you concentrate on the things that you like, it's as if you move to a different frequency of vibrations, and the body starts to heal itself. Even better, there will be a greater number of good things in your life, because everything you think about becomes reality, including the problems that bother you. Concentrate on things you enjoy and watch how everything begins to change.'


Dussss.... ga ik me maar weer focussen op de dingen die ik leuk vind, in plaats van te mokken over het ge**** van het uwv, het wegblijven van mij inkomen en het dagelijks gevecht rechtop te blijven staan. En één ding wat daar zeker bij hoort, is andere mensen bewust te maken van de eenvoud van het leven. Vertellen over hoe vaak wij het in de week met kliekjes doen, hoe ik zonder kosten een te grote lampenkap toch op het te kleine voetje wist te krijgen, dat ik verder wil met mijn breiwerk en ook mijn naaiwerk weer op wil pakken. Mensenlief.. er is gewoon zo veel te doen om jezelf, je knip én de wereld te sparen!

En ja.. ik weet ook wel dat ik inmiddels met mijn blog verzuip in het vaak veel luxere aanbod wat tegenwoordig op het wijde web te vinden is, maar hey.. ik moet toch ergens mijn ei kwijt?  ;o)

Dus stop ik (zei ze héél stoer) met mokken en start weer met bloggen.

(Hoop ik)

;o)

zondag 22 mei 2016

{ EEN BRUG TE VER }

Ik zou wel eens willen ontspannen.. Gewoon niet het gevoel hebben dat mijn schouders tegen mijn oren geplakt zitten, maar daarvoor in de plaats relaxed naar beneden hangen. Niet als een zieltje voorover gebogen, maar gewoon, rug recht met de armen langs het lichaam. Ontspannen.


De spanning van afgelopen dagen zal vast weer komen door nog steeds die financiële onzekerheid. Nog een paar dagen en dan worden de eerste hoge vaste lasten automatisch afgeschreven. Hoe vang ik dat zonder inkomen nog op? Naar aanleiding van een tip van vorige week hou ik nauw contact met de gemeente wat betreft mijn uitkeringsaanvraag en in principe krijg ik de uitkering, maar dan moeten eerst alle papieren compleet. En laat nu net het UWV...  (lees: een rood aangelopen emoticon met zeer boze blik en stoom uit de oren...)

Mijn hoofd is leeg, maar draait tegelijkertijd ook honderden rondjes. Druk met denken, druk met doen. Regelen, regelen, regelen. Het ontbreekt me de rust te ontspannen en aan mezelf te denken. Om te breien, koekjes te bakken, nieuwe oude recepten op te snorren of tips en trucs te proberen. Bij jullie mee lezen, nieuwe berichten plaatsen; het is me even allemaal te veel. Er staan inmiddels genoeg foto's op mijn computer opgeslagen, maar het ontbreekt me aan de nodige energie. Ik ben óp.. :o(

Ik vul nogmaals mijn glas met thee en noteer de actie. Sinds vorige week moet ik ook nog voor de ziekenhuisdiëtist álles noteren wat ik eet of drink. Mijn hoofd maakt onnoemelijk veel overuren. Hoe kan ik nog? Ik heb werkelijk geen idee. Het enige wat alleen nog lijkt te kunnen is luisteren naar de woorden die ik de laatste tijd veel lees of hoor: Accepteer, geef je over, laat het los.

Jaja.. ik weet het. Ik wéét het! Maar hoe doe ik dat?

woensdag 18 mei 2016

{ BUDGETTIP : DE VOORRAAD }

Jak, wat een rare week. Met die lange vakantie en ook de maandag nog vrij, zijn mijn schema's een wirwar, loopt de opstart stroef en doe ik pas vandaag mijn wekelijks boodschappen. Ook omdat het kon hoor; ik had voor ons allemaal nog voldoende voedingsmiddelen in huis. En nee.. niet omdat ik vorige week als een gek aan het bunkeren ben geslagen (enórm volle boodschappenkarren zag ik staan), maar meer omdat mijn voorraadkast rijkelijk gevuld is. Vrienden denken dat ik gek ben, mijn opa kan het wel begrijpen en hier in huis vinden ze het prima (jongste gaat graag 'even naar de winkel'). Het is één van mijn troeven als het gaat om budgetteren.


Toen ik dit huis betrok heb ik in de gangkast een paar planken leeg gehouden en plaats gemaakt voor mijn voorraad. Nu had ik altijd al wel een voorraad in een keukenkastje staan (gewoon om niet mis te grijpen), maar tegenwoordig hou ik er toch wel een flinke voorraad op na. En vanaf het moment dat ik dit op ben gaan bouwen voel ik me een stuk rustiger.

In mijn voorraadkast vind je vooral makkelijk te bewaren basic voedingsmiddelen als bruine, witte en kidneybonen, wortelen en sperziebonen, maar ook tomatenpuree en vis. Alles in blik, dat stapelt makkelijk weg en kan niet snel kapot vallen. In een andere kast heb ik inmiddels ook een flinke voorraad beauty- en schoonmaakartikelen verzameld. Had ik eerst overal één extra van op voorraad, nu staan er soms wel drie of vier flessen shampoo of doucheschuim in de kast. Just in case! Maar ook omdat er soms van die heerlijke aanbiedingen zijn. Drie voor € 5,00 bijvoorbeeld, of de 1+1 gratis..

Ik moet wel zeggen: ik ben geen Doomsday Prepper. Hoewel ik het heel fijn vind te weten dat ik mij en mijn gezin een dag of wat van voedsel kan voorzien, mijn voorraad is meer opgebouwd voor de financieel krappere tijd. Tot vorige maand kon ik me steeds veroorloven met elke boodschap een blik of iets extra mee naar huis te nemen. Zo bouwde ik ongemerkt mijn voorraad op. Maar nu... 'in-between-payments'...


Mijn voorraad is - net als ook nu - in het verleden al meerdere keren als zeer prettig ervaren. Het is zeker één van mijn grootste troeven als het gaat om rondkomen met een minimaal budget. Want pasta (voorraad) gecombineerd met een blik tomatenblokjes (voorraad) zorgen samen met vis (voorraad) en gedroogde kruiden (voorraad) al snel voor een prima maaltijd..  ;o)

Zie jij ook het nut van een goed opgebouwde voorraad en werk jij ook met een soortgelijk systeem? Er zijn vast lezers op zoek naar ervaringen. Wil jij die van jou delen?

dinsdag 17 mei 2016

{ GEEN NIEUWS IS GOED NIEUWS? }

Bij sommigen was het er maar één, de meerderheid had er volgens mij twee, maar wij hadden hier op de kop af drie weken vakantie. Eenentwintig dagen achtereen, vijftien dagen meer dan normaal om de kinderen te vermaken. Maar het lukte!

We maakten taart, vierden feest, bakten koekjes, bezochten het strandje aan de plaatselijk plas, verzonnen leuke klusjes en voerden ze ook uit  ;o)  Er werd opgeruimd, genoten van de in de zon gedroogde was en zaten uiteraard ook vrij vaak op ons kleine knusse balkon. Er werd ontdekt, gezocht, gemaakt en, en, en.... vergeten! Zo bleven de weekmenu's en blogberichten even uit. Een goed teken zou ik zeggen! De dagen vlogen stiekem gewoon heel erg lekker voorbij  *Ü*


Vandaag hebben we weer een 'normale' dag. School, fysio en ik hoop een kop thee bij mijn goede vriendin. Bijkletsen.. over wat ooit was en (gelukkig) niet meer is. Over de ellende die ons nog steeds maar niet bespaart lijkt te blijven, want och heden.. dat houdt toch echt nog niet op..  :o(  Tot op heden heb ik bijvoorbeeld nog geen enkel zicht op welk inkomen dan ook. Mijn ziektewetuitkering is abrupt gestopt en de aanvraag voor een bijstandsuitkering loopt. Ook het bezwaar tegen de stopzetting van de ziektewetuitkering loopt nog, maar duurt lang.. Met overal een wachttijd van pak hem beet zes tot acht weken begin ik hem enigszins te knijpen. Ik kan namelijk niet in het rood (na de scheiding héél bewust voor gekozen) en extra schulden wil ik niet meer op mijn naam!


Dus wachten we af, stort ik me op een berg heerlijk inspirerende boeken, doen we goed ons best even met nog minder rond te komen (kán het nog minder?) en proberen we nóg meer te genieten van de simpele dingen om ons heen. Zo kwamen we bijvoorbeeld op het idee zelf een krab-speel-ding voor poes te fabriceren. Wat oud hout, een bolletje touw.. moet lukken! Verder blijven we heerlijk creatief met onze maaltijden en combineren zo veel als mogelijk bezoeken of uitstapjes op één en dezelfde dag. Scheelt benzine!

Maar hoe kan het dan toch dat we zo af en toe een volle pan stoofvlees op tafel hebben staan? Hoe was ik groen, voed ik gezond en snoep ik glutenvrij? Je leest het snel  ;o)

woensdag 11 mei 2016

{ MAMA'S RECEPT - HAVERKOEKJES }

110 gram zachte roomboter
110 gram rietsuiker
110 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
2 eetlepels water
1 theelepel vanille-extract
200 gram havervlokken
110 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel zout
(optie: maximaal 100 gram rozijnen)


Klop de boter in een keukenmachine zacht en romig. Voeg beide soorten suiker toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd en luchtig is. Klop er het ei, water en vanille-extract door. Schakel de machine naar een lagere stand en meng er de havervlokken, bakmeel, zout en eventueel rozijnen door tot alles goed met elkaar vermengd is.

Vorm met je handen bolletjes ter grootte van een walnoot en leg ze met enige afstand op één of twee bakplaten.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 180°C goudbruin en knapperig van buiten, nog wat zacht van binnen. Laat de koekjes na het bakken nog even op de bakplaat 'uitharden' voordat je ze op een rooster verder af laat koelen.

woensdag 4 mei 2016

{ MAMA'S RECEPT - BANANENCAKE }

350 gram bloem
350 gram suiker
200 gram vloeibare (bak)boter
3 grote eieren
3 overrijpe bananen
1 eetlepel vanille extract
½ theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat
1 zakje bakpoeder
zout


Verwarm de oven voor op 160°C. Klop de suiker met de boter en eieren los. Prak de bananen met een vork en roer ze samen met het vanille extract door het suikermengsel. Klop niet te lang, alles moet net gemengd zijn. Roer in een andere kom de overige ingrediënten door elkaar. Schep dit tenslotte door het bananenmengsel.

Vet een tulband met een inhoud van 1 liter in. Schep er een eetlepel bloem in zodat de bakvorm geheel bebloemd is. Doe het cakebeslag in de vorm en bak de bananencake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar.

Controleer of de cake gaar is door er met een mes of satéprikker in te steken. Komt het mes er droog uit, dan is de cake gaar.

maandag 2 mei 2016

{ HET RITME VAN DE REGELMAAT }

Fris, licht en zoet ruikend was de aansporing die de huisvrouw van vroeger kon lezen in haar huishoudelijke gids. Wanneer je één van de vele beschrijvingen leest van hoe in de vorige eeuwen het huishouden werd aangepakt, is het duidelijk dat er veel verschillende methodes en organisatie aan te pas kwamen. Vaak was de werkweek van een huisvrouw opgesplitst in specifieke dagtaken.


Traditioneel kon een dergelijke huishoudweek er ongeveer zo uit zien:

Maandag was voor het wassen,

Dinsdag voor de strijk.

Woensdag was naaidag en

Donderdag was de dag om naar de markt te gaan.

Vrijdag was de dag om schoon te maken,

Zaterdag werd er gebakken.

Zondag was - uiteraard - een dag van rust, wat gezien de zware arbeid in die dagen misschien nog wel harder nodig was dan nu.

Zo vermoeiend als het allemaal klinkt, zelfs het lezen van een dergelijke lijst wekt bij mij over het algemeen al een bepaald gevoel van rust op. Het aangename gevoel van veiligheid dat een bepaald ritueel en herhaling je kan bieden. En hoewel we vandaag de dag dingen anders doen is het nog steeds nodig om een soort georganiseerde orde in je huishoudelijke reinigingsroutine te creëren.


Voor mij helpt het juist enorm om me aan een dergelijke lijst vast te houden. Niet dat het momenteel zoden aan de dijk zet, maar als ik me goed voel ziet mijn week er zo uit:

Maandag doe ik de boodschappen, dinsdag de strijk. Op woensdag 'mag' ik me verwennen met een handwerk, op donderdag poets ik de boel aan kant en op vrijdag piep ik soms nog even over de markt. Vaak was ik dan ook al een eerste was, maar het meeste wordt toch wel op zaterdag gedraaid. Het bakken van bijvoorbeeld brood of koek wordt nu nog her en der door de week gedaan, maar misschien kan ik dat toch eens naar de zaterdag verschuiven. De zondagse rust houd ik er zo veel als kan hier zeker ook in, al zouden ze soms nog nét een tikkie rustiger mogen zijn  ;o)

Heb jij baadt bij een vaste weekstructuur en houdt jij daardoor een huishoudschema aan?