woensdag 8 juni 2016

{ OMA'S RECEPT - RABARBERMOES }

1 bos rabarberstelen (± 1,5 kilo)
150 à 200 gram suiker
aardappelmeel
eventueel 1 ei
wat krijt


De rabarberstelen zo nodig van de bladeren ontdoen, het onderste, bleke gedeelte afsnijden. Oude rabarberstelen schillen, bij de jonge is het niet nodig. De al of niet geschilde stelen wassen, in stukken snijden, opzetten met weinig kokend water en tot moes koken (15 minuten).

De suiker toevoegen en het moes binden met aangemengd aardappelmeel. Een ei maakt het moes zacht van smaak. Hiervoor de dooier er door mengen, daarna het stijfgeklopte eiwit toevoegen en de massa nog even verwarmen om te voorkomen, dat het eiwit uitzakt. Rabarbermoes wordt gewoonlijk koud gegeten.

Om suiker te sparen kan men, nadat de rabarber tot moes gekookt is, een theelepeltje gezuiverd krijt meekoken (bruisen!). In dit geval heeft men maar de helft van de aangegeven hoeveelheid suiker nodig.

9 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik neem ipv aardappelmeel ook wel eens custardpoeder. Ook erg lekker.
    Bij mijn weten (maar ik weet niet alles) zijn de bladeren trouwens giftig, bevatten erg veel oxaalzuur.
    De bloemknoppen zijn wél eetbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, dat is even iets om goed na te zoeken! Dank voor je tip!

      Verwijderen
    2. In de bladeren zit een bepaalde stof die je beter niet kunt eten :) Na juni of juli kun je daarom ook geen rabarber meer oogsten omdat de stof in de stelen is gaan zitten.

      Verwijderen
    3. je kunt na de langste dag best nog de jonge stelen oogsten en eten hoor, zit zeer weinig oxaalzuur in, maar voor het ontwikkelen van een goed stevig wortelstelsel hebben ze wel een tijdje veel bladeren en stelen nodig anders kunnen ze nog wel weens de winter niet overleven.

      Verwijderen
  2. Klinkt goed, al vind ik het maar wat veel suiker. De laatste keer had ik 750 gram en 2 lepeltjes honing gebruikt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I just got my first rhubarb of the season...I'll have to make this...

    ~Have a lovely day!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. idd de bladeren zijn giftig. Je mag ze zelfs niet aan vee voeren!! Het is wel lekker rabarber, het is ook laxerend, dus niet te veel eten.
    Het is goed om iets te eten na bijv, anesthesia, om de darmen weer"soepel" te maken.

    Heb even terug gelezen. Meid wat ben je heerlijk verwend!! Gun het je zo van harte!!
    Vertelde het hier aan man en die zei: Wow, het gebeurd dus nog wel zulke dingen.
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad.. het bestaat nog écht! Wonderlijk, vind je niet?

      Na jullie opmerkingen heb ik besloten uit veiligheid de tekst over de bladeren uit het recept te verwijderen. Ik wist dit niet en heb het rechtstreeks overgenomen. Dank voor al jullie opmerkingen!

      Verwijderen
  5. Dankjewel voor dit recept, ik heb nog veel rabarber over in de tuin en wil dit voor de 21e verwerken (inderdaad, vanwege het gif dat van de bladeren naar de stelen zakt). Dit lijkt me een prima manier, waarschijnlijk ook wel goed in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen