woensdag 9 maart 2016

{ OMA'S RECEPT - STAMPPOT ZUURKOOL }

1 kilo zuurkool
2 kilo aardappelen
4 gram zout
500 gram vers, doorregen spek
1 lepel boter of vet


Zuurkool behoort niet te worden gewassen, omdat de eigenaardige geur en smaak daardoor verloren gaan; is zij echter te zuur, dan het vocht stevig eruit drukken; is dit niet voldoende, dan de kool met koud water afspoelen. Blijkt de kool na de bereiding nog te zuur dan kan men wat melk er door stoven. Is ze daarentegen niet zuur genoeg, dan kan men wat karnemelk er door doen.

De aardappelen onder in de pan leggen, het zout toevoegen, en zoveel water, dat ze half onderstaan; vervolgens de zuurkool met een vork losmaken en luchtig op de aardappelen leggen; de kleur blijft dan onder het koken mooi. Het spek, in lauw water gewassen, tussen de zuurkool leggen en alles met elkaar zachtjes laten gaar koken (½ à ¾ uur). Vervolgens het spek op een verwarmde schotel leggen, kool en aardappelen goed dooreenstampen en enige ogenblikken laten stoven met boter of vet. Het spek in dunne plakken snijden en afzonderlijk er bij geven.

Men kan de stamppot ook met rauwe zuurkool bereiden. Hiervoor van de aardappelen puree koken en de rauwe zuurkool (de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheid) er door mengen en samen nog even verwarmen. Hierbij gebakken spek geven en desverkiezend het spekvet door de stamppot roeren.

6 opmerkingen:

 1. heerlijke he zuurkool! Ik doe de aardappelen altijd apart van de zuurkool koken. dan gaat het sneller.En het doet weinig toe aan de smaak. De zuurkool kook ik ook altijd wat korter ,15 minuten ,en dan iets rauw fijn gesneden zuurkool op het laatst door de puree. Ik heb ooit ergens eens een zuurkooltaart met pindakaas en sambal gegeten was ook geweldig lekker! jammer genoeg heb ik geen recept er van.
  Als traditie beginnen wij het jaar altijd met zuurkool.Heerlijk!
  Fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh lekker!!! Ik ben hier de enige die dol is op zuurkool. Goede tip van de karnemelk. Nooit aan gedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo lekker en niet duur. Hier eten we het ook altijd los dus niet gestampt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. My grandmother used to make that, I've never tasted any as good as hers.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. maak zelf zuurkool. Makkelijk en lekker. Is ook met gehakt en ananas. Zuurkool met hotdogs, zuurkool op brood.
  Genoeg variaties.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen