maandag 29 juni 2015

{ PROJECT 333 }

"People seldom notice old clothes if you wear a big smile"

Wow! Zegt genoeg toch? Weg met die kleding! Kijk eens op de website Project 333 en laat je - net als mij - inspireren. Ik mestte mijn hele kledingkast uit!

Om de koe maar meteen bij de hoorns te vatten (zie mijn vorige bericht) en direct ook maar een grote doorn uit mijn oog te halen: ik pakte mijn kledingkast aan. Man wat een berg kleding lag en hing daar in! Steeds weer uit één van de andere kledingkasten een hanger scoren, schoenen te over en och heden.. laten we het er maar bij houden dat de kast vól was. Wás! Want rigoureus ging ik aan de slag. Met in het kielzog jongste, die alle aan de kant gelegde kleding frivool paste en showde. Een foto maakte ik er niet van, maar een kleine dame in veel te grote pumps, een zomershirt als ver afhangende jurk en niet te vergeten die heerlijke felle waarom-heb-ik-deze-ooit-gekocht bikini er nog eens overheen aangetrokken. Picture perfect!

Langzaam nieuwe vulling voor mijn wintergarderobe produceren..  ;o)

Uit mijn kast verdwenen binnen een uur tijd 40 (!) kledingstukken, 4 paar schoenen/slippers, 3 tassen, 4 riemen, 2 paraplu's en een hele lading panty's en ondergoed. Netjes opgevouwen, twee verhuisdozen vol. U zei?!? Twee verhuisdozen vol... Er bleven over: nét 30 kledingstukken, met de strijk er bij. Whoops! Misschien iets té rigoureus? Maar later bleken er toch ook nog wat kledingstukken in de wasmand te zitten.. 36 kom ik nu op. Zesendertig kledingstukken en vijf paar schoenen/laarzen, twee tassen en een ver geslonken voorraad sokken. Nu rijst natuurlijk alleen de vraag: gaat het me lukken? Heb ik op dit moment een dusdanige garderobe samen weten te stellen dat ik hier voorlopig mee kan doen? Verlang ik binnen korte tijd al weer naar meer verschoningen in mijn kast of bevalt het creatief setjes zoeken me zo goed dat ik het er verder maar altijd zo bij laat?

Afgelopen dagen ging het in ieder geval wel aardig. Al merkte ik wel dat mijn creativiteit ernstig op de proef werd gesteld.. Minder kleding, is minder keus, is minder.. zorgen? Het zal zijn omslag nog wel moeten krijgen, ik kijk het allemaal maar eens aan.

Zou jij het willen of kunnen? Rigoureus 'down-sizen'? Heb jij al een minimalistische garderobe of dacht je juist meer aan een 'walk-in-closet-for-yourself'? Het geeft mij in ieder geval al een heerlijk ruim en opgeruimd gevoel. Nu de overige kasten en garderobes nog...  ;o)

vrijdag 26 juni 2015

{ NODIG }

We zijn volmaakt zoals we zijn. De maatschappij wil dat we maar kopen, kopen, kopen en van alles doen, doen, doen, zodat we maar gelukkig zouden worden. Maar de waarheid? Onvoorwaardelijk geluk is alleen in jezelf te vinden. Misschien dat we dat allemaal al weten, maar om dat ook echt te voelen moeten we onszelf de tijd, ruimte en soms een nieuw perspectief geven. Hoe meer we loslaten, hoe authentieker we worden en hoe meer we beseffen dat we krachtiger, liefdevoller, gelukkiger en meer in staat zijn invloed uit te oefenen op elkaar en deze aarde dan we zelf ooit dachten.

Met deze woorden van Emily van Where's My Office Now? kijk ik nogmaals mijn huis eens rond. Haar woorden zijn exact de woorden die mijn gedachten omschrijven. Het ís zo. We worden steeds maar weer gepushed nieuwe aankopen te doen. En we doen het ook massaal. Maar waarom? En waarvoor? Kopen we voor het kopen, het hebben.. of kopen we om dat we het product daadwerkelijk nodig hebben..


Bij ons zit de hand al langer op de knip. Alleen de nodige boodschappen zoals verse groenten en fruit, brood, vlees en aardappelen worden gedaan. Verder gaat de knip nauwelijks nog open.. Ooit kwam eens de bewustwording: heb ik het nodig? Kan ik (nog) zonder? Is het voor de heb?

In het begin sta je nog eens met artikelen in je handen, maar legt ze na het beantwoorden van bovenstaande vragen weer netjes terug in het vak. Later zul je ook gaan merken dat je de winkels waar je vroeger kind aan huis was niet eens meer binnen stapt. Want wat was of is er nu werkelijk nog nodig?

Hier gaat er als een verlengde van het niet aankopen flink de bezem door het huis. Kledingkasten gaan overhoop, speelgoed, boeken, handwerk.. alles gaat onder de loep. Wat niet nodig is gaat de deur uit. Zonder pardon naar een nieuwe eigenaar. Mond-op-mond 'reclame', schuur- of kofferbakverkoop en tot slot restanten als schenking aan de kringloop. Wie nog wél wil blijven kopen is van harte uitgenodigd dat bij ons te komen doen, vullen wij ons spaarpotje wat verder aan  ;o)

We'll keep you posted!

woensdag 24 juni 2015

{ DIY : MUNT DROGEN }

Het is zomer, hét seizoen van de tuinkruiden. Ook in het voorjaar en koudere herfst- en wintermaanden groeien er kruiden, maar in de zomer is de verscheidenheid aan kruiden het grootst. Je ziet het in je moestuin, maar ook in de winkel merk je het aan de prijs. Het is dé tijd om kruiden te plukken of te kopen en zo vers mogelijk te verwerken. Zo leg je voor de koudere seizoenen alvast een mooie voorraad aan.

Een heerlijk kruid om mee te werken is munt. Niet alleen vers als smaakmaker bij lamsvlees, in yoghurt of voor het zetten van een kop geurende thee, ook gedroogd wordt munt toegepast in onder andere salades, soepen en groenten- en vleesgerechten.


Favoriet hier is verse, maar zeker ook de traditioneel klaargemaakte muntthee: gedroogde thee in een theezeef en dit in gekookt water laten trekken. Muntthee helpt door zijn slijmoplossende werking bij griep en verkoudheid en heeft een genezende werking op de maag.

Het drogen van munt is heel eenvoudig. Bind wat takjes samen in bosjes en hang ze te drogen op een droge, luchtige plaats. De temperatuur mag niet hoger komen dan 30°C, dus hang de bosjes niet in de zon. Na een week zijn de blaadjes droog en kunnen ze luchtdicht en donker worden opgeslagen.

maandag 22 juni 2015

{ OPLADEN }


Villa Augustus, Dordrecht

Er zomaar even tussenuit. Een kop thee, iets lekkers en een krantje of tijdschrift voor erbij. Niets bijzonders, maar in een prettige omgeving en goed gezelschap. Het is de ambiance, de sfeer, de altijd aanwezige bron van inspiratie als je er ook nog even de tuin bezoekt.

Een moment opladen en weer klaar voor de komende week. Maak er wat van!

vrijdag 19 juni 2015

{ TUINIEREN OP BETON }

Om nog even in de bonen-sfeer te blijven, neem ik je vandaag graag even mee naar onze 'tuin'. Tussen aanhalingstekens, want eerlijkheidshalve.. het is niet meer dan drie vierkante meter beton. Ja echt.. drie vierkante meter beton! En toch laten we er van alles op groeien. Van tomaten tot bonen, van kruiden tot peulen, van lupines tot aardbeien. Je vindt het er allemaal!


Veel wordt er gedacht dat een zelfvoorzienende manier van leven in een flat of appartement niet haalbaar is. Maar denk eens aan een aantal kruiden in de vensterbank, aardbeien in een hanging basket of zoals bij ons: bonen in balkonbakken.

Ondanks dat we op dit moment geen gebruik kunnen maken van een stuk 'echte grond', wil niet zeggen dat we ons tegen laten houden een leven te leiden welke in onze aderen geworteld zit. Vandaar dat er elke jaar weer een nieuw product aan onze tuin toegevoegd wordt. Proberen en leren: een motto dat je verder brengt!


Half mei stopten de kinderen maar wat graag de verschillende bonen in de grond (educatief thuisonderwijs). Het zaaien komt niet zo nauw en met de opdracht er drie keer drie rond een stok neer te leggen.. Vandaag staan de planten er al aardig bij en met de dag zien we de uitschieters hun weg langs de steunstokken vinden. Ze gaan snel!

Moraal van dit verhaal: ook zonder moestuin kun je zelfvoorzienend leven. Zelfs al heb je alleen maar een klein balkonnetje of lege plek achter in de tuin: zoek drie flinke takken of stokken, zet ze in de grond, knoop de stokken boven in aan elkaar vast (maak een wigwam) en zaai een aantal bonen aan de voet van elke steunpilaar. Een maandje of twee geduld en je plukt straks in de zomer trots je eigen bonen!

woensdag 17 juni 2015

{ OMA'S RECEPT - SNIJBONEN }

Een gekregen zak ongesneden snijbonen, ze kunnen nog nét mee. Hoe maak je die klaar?

Handig om hiervoor in huis te hebben is een ouderwetse snijbonenmolen. Heb je er geen in huis, probeer er dan eens één op de rommelmarkt of bij een kringloopwinkel op de kop te tikken. Ze zijn over het algemeen niet duur en je zult er zeker plezier aan beleven (al gaat het snijden natuurlijk ook prima met een gewoon keukenmes!).


1 kilo snijbonen
25 gram boter of margarine
zout
nootmuskaat

De bonen afhalen (uiteinden er af snijden), wassen en op een vergiet laten uitlekken. Vervolgens de bonen met een snijbonenmolen of een gewoon mes in dunne, enigszins schuine snippers snijden. De snippers onder toevoeging van weinig water met wat zout opzetten en in ongeveer 10 minuten gaar koken.

Giet de bonen af, doe de boter bij de bonen en maak ze tot slot op smaak met vers geraspte nootmuskaat.

Bon apétit!

zondag 14 juni 2015

{ DIY MAKE-UP REMOVER }

Mijn reguliere make-up remover was op. En ondanks dat ik niet meer gebruik dan een zwart oogpotlood en wat mascara (zo één die in een regenbui lekkere zwarte strepen over je wangen geeft), mijn ogen schoon maken met alleen water vond ik niet afdoende.

Een nieuw flesje remover is zo gekocht, maar ik wilde niet meer. Ik wil anders, ik wil zelf, ik wil zónder.. Nu vind ik een iets opgemaakt oog nog erg prettig, zoals ik al schreef is het voor mij het laatste make-up gebruik wat ik nog heb. Dus op zoek naar een alternatief.

My regular makeup remover bottle was empty. And even though I only use a black eyeliner and mascara (as one who gives you nasty black streaks on your cheeks in a rainstorm), cleaning my eyes with only water was not enough for me.

I know a new bottle of remover is easily bought, but I didn't want to. I want something different, I want to do it myself, I want to do without.. I still do like to put some eye make-up on, so I had to search for an alternative.Het alternatief vond ik in een hele simpele mix van jojoba olie en vitamine-E. Iemand reageerde op mijn vorige bericht met olijfolie; ook dat heb ik eens geprobeerd, maar vond het voor dagelijks gebruik te vet. Jojoba olie trekt snel in de huid en heeft zeer goede hydraterende en kalmerende eigenschappen. Vitamine-E verhindert daarbij schade door vrije radicalen en bevordert de groei en herstel van de huid. Het helpt littekens te verminderen en zou zelfs een handje helpen bij rimpels..

Iemand die mij kent, weet dat ik altijd veel last heb van onzuiverheden in mijn gezicht, maar sinds ik mijn gezicht reinig en verzorg met jojoba olie, ziet mijn huid er een heel stuk rustiger uit. Ik ben zeer tevreden!

The alternative I found in a very simple blend of jojoba oil and vitamin-E. Someone commented on my last post with olive oil; I have tried, but thought it was too fat for everyday use. Jojoba oil absorbs quickly into the skin and has excellent moisturizing and soothing properties. Vitamin E thereby prevents damage from free radicals and promotes the growth and repair of the skin. It helps to reduce scarring and even helps a hand in wrinkles..

Someone who knows me, knows that I have always suffered from impurities in my face, but since I cleanse my face and take care with jojoba oil, my skin looks a whole lot calmer. I am very satisfied!50 ml jojoba olie
1 vitamine-E capsule

Maak met een schone schaar een klein knipje in de capsule en meng de inhoud met de jojoba olie. Giet het mengsel in een donker flesje met pipet (jaja, daar is er weer één!) en je remover en verzorging is klaar voor gebruik.

Druppel voor de schoonmaak van je ogen één druppel op de vinger, wrijf het vriendelijk in en maak schoon met een droge make-up remover pad. Neem tot slot nog een druppel voor de verzorging van je ene wang, een druppel voor de tweede en werk zo in een paar druppels je hele gezicht af.

Schrik niet van de prijs van de olie en vitaminen; houdt even aanbiedingen in de gaten en de nodige producten kunnen makkelijk voor de helft van de prijs aangeschaft worden.

50 ml jojoba oil
1 Vitamin E capsule

Take a clean pair of scissors, make a little snick into the capsule and mix the contents with the jojoba oil. Pour the mixture into a dark bottle with pipette and your remover is ready for use.

For cleaning drop a drop on your finger, rub friendly on your eyes and clean with a dry makeup remover pad. Finally take a drop for the care of your one cheek, a drop for the second and work in a few drops your entire face of.

Not be alarmed by the price of oil and vitamins; implies here offers in the holes and the necessary products can be easy for the half of the price purchased.

donderdag 11 juni 2015

{ DIY MAKE-UP REMOVER PADS }

Om nog even in de afval-sfeer te blijven (zal vast vaker gaan gebeuren, nu het een steeds groter deel van ons huishouden inneemt), laat ik je vandaag graag zien hoe ik een dagelijks weggooi-ritueel heb doorbroken. Yes! Net als SillieSullie eerder een leuke keukenrol-anekdote schreef, zo ook hier steeds minder afval door vastgeroeste gewoonten eens flink onder de loep te nemen.

To remain in the waste-atmosphere (will probably happen more often, now it takes up an increasing proportion of our household), I'd love to show you today how I've broken a daily disposable ritual. Yes! As SillieSullie previously wrote in a nice towel-anecdote, here also less waste by entrenched habits once taken a close look.


Met de afgelopen jaren liet ik steeds meer make-up aan de kant liggen en gebruik in op dit moment (nog) niet meer dan een oogpotlood en mascara. Op de één of andere manier blijven die nog in mijn ochtendritueel vast zitten, al zijn er in het weekend wel eens dagen...  ;o)

Het minderen van make-up (lipstick, blusher, oogschaduw, wenkbrauwpotlood, lipliner, foundation... om er maar een paar te noemen) gaf een flinke extra boost aan mijn budget. Want dat scheelt een berg! Niet alleen in afval, maar ook in kosten! Hoe lang doe je nu met alleen een oogpotlood.. Maar sorry, ik dwaal af..

In recent years, I left more and more makeup on the side and right now I (still) only use no more than an eye pencil and mascara. This somehow remain stuck in my morning ritual, though there are weekends...  ;o)

Decreasing my makeup (lipstick, blusher, eye shadow, eyebrow pencil, lip liner, foundation ... just to name a few) gave a hefty extra boost to my budget. Because it saves a mountain! Not only in waste, but also in cost! How long do you do with only one eye pencil.. But sorry, I digress..

Knip of snijd de lapjes op gelijke maat. Deze lapjes zijn 6 x 6 cm.
Cut the pieces to equal size. These pieces are 6 x 6 cm.
Leg de goede kanten van de stof op elkaar en naai rondom vast. Houd een gat over om de pad binnenstebuiten te keren.
Place the right sides of the fabric together and sew. Be sure to keep a hole to turn the pad inside out.

Om mijn dagelijks onnadenkende weggooi handeling te doorbreken, moest ik zelf aan de slag. En dat deed ik. Van een oude witte baby badjas (ergens onder uit de kast) en een pas gekocht katoentje (wie weerstaat een meterslange stoffenmarkt in het hart van het dorp?) maakte ik mijn eigen schoonmaakdoekjes. En het werkt! Binnen no-time knip en naai je ze in elkaar en oh! Het bevredigende idee weer een stukje onafhankelijker te zijn en minder afval te produceren...  ;o)

To break my daily disposable thoughtless act, I had to get to work. And I did. An old white baby bathrobe (somewhere out of under the cabinet) and a newly purchased cotton (who resists meters of fabric market in the heart of the village?) and I made my own cleaning wipes. And it works! Within no time cut and sew them together and oh! That satisfactory thought of being a bit more independent and produce less waste...  ;o)

Naai na het binnenste buiten keren het gat nog even  met een paar steekjes dicht.
After turning the pad inside out, sew the gap with a few stitches to close.
Ik maakte voor nu negen pads: voor elke dag één, inclusief een paar reserve.
I made myself nine pads: one for each day, including some spare.

Na gebruik gaan de doekjes in een waszak en worden met een eerste handdoekenwas lekker mee gewassen. Drogen aan de lijn of (zoals ik het doe) op de kachel in de badkamer. Succes verzekerd!

After use, the wipes go in a laundry bag and will be washed along with a first laundry of towels. Line dryed or (as I do) on the heater in the bathroom. Success guaranteed!

dinsdag 9 juni 2015

Time

Tijd is de grote boosdoener, merk ik nu. Het is niet de wil die er niet voldoende is, het is niet de gedrevenheid die wat afgezwakt zou zijn, het is de tijd. En vooral de planning die daarbij komt kijken. Waar ik het over heb?

Time is the big culprit, I notice. It is not the will that is not enough, it's not the motivation that would be toned down, it is time. And above all the planning that goes with it. What I'm talking about?


Ons huishouden is gebaseerd op zo veel als mogelijk en steeds meer groener of milieubewuster leven. Elke dag een beetje, elke keer een stapje meer. Niet alleen het vaker zelf maken, zelf verbouwen, of bijvoorbeeld de auto laten staan. Het zit hem ook in het afval, verpakkingen die de vuilbelt op verdwijnen. Hoe krijgen we die zo klein als mogelijk?

Sinds we zelf ook sterk groener zijn gaan eten (vooral veel extra fruit en diverse soorten gemengde sla) is onze plastic afvalberg rap gestegen. En is dat juist niet iets wat we willen vermijden? Plastic in ons huis?

Our household is based on as much as possible and always greener or more environmentally-friendly living. Each day a little bit more, each time a step further. Not only self making, grow veggies, or for example leave the car. It lies also in the waste of packages. How do we get those plastics out of our house?

Since we are strongly eaten greener ourselfs (especially many extra fruits and various mixed salad) our plastic waste has increased rapidly. And is that just not something we want to avoid? Plastic in our house?


Het is de tijd, de tijd die niet gelijk wil lopen met mijn planning. Breng ik 's morgens de kinderen naar school, piep ik voor vers fruit de supermarkt binnen. Waarom toch! Bij de groenteboer lukt het me om zonder één enkele plastic zak voor een week groenten en fruit in de slaan, bij de supermarkt heb ik met alleen de appels al een zak te pakken... Het is de tijd.. de groenteboer gaat pas een half uur later open. En wat doe je dan? Heen en weer lopen? Het is precies een half uur. Later op de dag weer terug? Dan komen allerlei werkzaamheden in het gedrang. 's Middags bij het weer uit school halen van de kids? Het is in de morgen altijd zo lekker rustig..

Ik ben er nog niet over uit, maar dat het me dwars zit is wel duidelijk. Veel vitamines eten prima, maar dan zonder die enorme plastic afvalberg. Iemand suggesties? Of denk je bij jezelf.. boeiend!

It is time, the time will not coincide with my schedule. In the morning when I walk the children to school, I hop in the supermarket for some fresh fruit. Why so? At the greengrocer I manage to buy fruits ans veggied for about one week without a single plastic bag, at the supermarket, I only have to buy apples to get a bag... It's time.. the grocer opens up half an hour later. And what do you do? Walk back and forth? It is exactly half an hour. Later that day back? Then work will come in jeopardy. In the afternoon when the kids get back from school? It's always so quiet in the morning..

I'm still not over, but it bothers me, that's clear. Many vitamins food, that's fine, but without the huge plastic waste please. Any suggestions? Or are you wondering.. why worry?

donderdag 4 juni 2015

Tasty healthy water

Het is acht uur in de morgen en de derde (!) was gaat naar buiten. Heerlijk wapperend aan de lijn, drogend in de zon. Met wel een klein beetje valsspelerij, want gisteravond laat ging de tweede nog aan de lijn. Mijn beetje gemopper van de herfstige dagen is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel: het voordeel van zulke dagen is dat de wind de was in een mum van tijd droogt. Voor nop! Vooral dat grote beddengoed met windkracht lichte storm..  ;o)

It's eight o'clock in the morning and my third (!) laundry is going out to dry. Flapping on the line, drying in the sun. With quite a bit cheating, because late last night the second one already went outside. My little grumbling from the autumnal days wasn't all doom and gloom: the advantage of such days is that the wind dries the laundry in no time. Completely free! Especially those big bedsheets and a light windy storm..  ;o)


Vandaag is het heel ander weer en met nu al de lucht zo blauw als een euh.. met nu al geen enkel wolkje aan de lucht, bereid ik een lekkere vitaminerijke drank voor. Met een trektijd van minimaal twee uur, heb ik vanmiddag een heerlijk frisse en gezonde drank op tafel. Een appeltje erbij..

It's a very different weather today and already the sky as blue as uh.. with no cloud in the sky. I prepared a delicious vitamin-rich drink. With an infusion time of at least two hours, this afternoon I have a wonderfully fresh and healthy drink on the table. Together with a tasty apple..

komkommer
aardbei
kiwi
ijsblokjes
(bron)water

Snijd de vruchten in stukjes, doe ze in een sapkan. IJsblokjes erbij en afvullen met water. Minimaal twee uur in de koelkast en je smaakvolle dorstlesser is klaar!

cucumber
strawberry
kiwi
ice cubes
(source) water

Cut the fruit into pieces, put them in a jug. Fill with water and ice cubes. At least two hours in the refrigerator and you tasty thirst-quencher is ready!

dinsdag 2 juni 2015

Homemade Salt Solution

Storm, wind en regen.. yep.. herfstig dat het is! Zelfs de thermostaat blijft hangen op net 18 graden. Brrr! Maar ik vertik het. Ik vertik het, ik vertik het, ik vertik het. De kachel gaat niet aan. Kom op zeg, het is juni! Gekke natuur..  ;o)

Maar met die herfstige praktijken buiten, komen ook wat klusjes binnen. Vooral wat voorbereidend werk kan ik deze geen kwaad. Het idee om steeds minder afhankelijk van diverse winkelketens te zijn, haalde ik vandaag twee nieuwe pipetflesjes in huis. Je kent ze vast: de ouderwetse flesjes voor neusdruppels. Bij de vraag wat ik er voor moest betalen, kreeg ik ze met een glimlach in mijn handen gedrukt: niets! Kijk.. dat is een leuke meevaller.

Storm, wind and rain.. yep.. autumnal it is! Even the thermostat inside is stuck at just 18 degrees. Brrr! But I refuse. I refuse, I refuse, I refuse. I won't turn on the heating. Come on, it's June! Crazy nature.. ;o)

But with the autumnal practices outside, there are some chores inside to do. Especially some preparatory work won't hurt. The idea to be increasingly less dependent on several stores, I got myself two new dropper bottles. You probably know them: the old bottles for nasal drops. When I asked what I had to pay for it, I got them pressed into my hands with a smile: nothing! Well.. that's a nice godsend.


Mocht er nu een snotneus tevoorschijn komen (meestal 's avonds of in het weekend), heb ik binnen een mum van tijd een goed werkende remedie bij de hand. Succes verzekerd!

1 afgestreken theelepel zout
220 ml gekookt water

Meng het water met het zout en laat het afkoelen. Schenk de oplossing in het flesje met pipet (gebruik hiervoor een klein trechtertje) en druppel 1 tot 3 keer per dag beide neusgaten. Mag ook gebruikt worden bij kinderen en baby's.

If there will come out a snot (usually in the evening or on weekends), I'll have in no time an efficient remedy at hand. Success guaranteed!

1 teaspoon salt
220ml boiling water

Mix the water with the salt and let it cool. Pour the solution into the bottle with pipette (use a little funnel) and drop 1 to 3 times a day both nostrils. Can be used by children and babies.