maandag 7 december 2015

{ EEN BRUTAAL MENS... }

... weet de (financiële) touwtjes zelf in handen te houden. Lees maar!

Vanmorgen plaatste ik op de Facebookpagina van Crafts 'n' Skills een kort bericht over het doen van de wekelijkse administratie. Hoe belangrijk het is om grip te hebben en houden op je financiën bleek bij mij wel vorige week.

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen sta ik aan de voet van een schuldsaneringstraject. Zo'n traject betekend dat alle inkomsten niet meer naar jou, maar naar de gemeente worden gestort. De schulphulpspecialist bepaald welk bedrag ze daarvan op jouw rekening storten voor het betalen van vaste lasten en 'leefgeld'. Om er daarnaast voor te zorgen dat je niet weer of niet verder in de schulden raakt, bieden ze je 'budgetcoaching' aan. Al bij het intakegesprek voor schuldhulpverlening vond mijn coach het wel prima en wuifde het hele budgetcoaching voor mij van de baan. "Jij weet tot op de cent wat er op en van je rekening gaat, jij hebt hier verder geen hulp bij nodig."  ;o)  Een paar dagen later ging ik nog een stap verder..


Tijdens een (gratis aangeboden driegangen) diner op de Dag van de Gastvrijheid (19 november) kwam ik in gesprek met een plaatselijke zorgverlener. In dit gesprek hebben we onder andere gesproken over de minima en hulpverlening binnen ons dorp. En één van zijn opmerkingen is bij mij zo blijven hangen, dat ik - als gevolg van die opmerking - vorige week heel brutaal een voorstel aan mijn schuldhulpverlener heb gedaan. Want - zo schreef ik - zou ik gezien mijn financiële inzicht en accurate budgetbeheer niet alle financiën in eigen beheer mogen houden? Is het mogelijk dat de zij een af te lossen bedrag voor mij vast gaan stellen, welke ik dan gewoon maandelijks aan hen over kan maken?

Goedemiddag mevrouw (...),
Ik ga akkoord met uw voorstel. Ik ben het met u eens dat u prima uw financiën kan beheren, alsook het maandelijks reserveren voor schuldeisers. (...) Ik stuur u spoedig een beschikking (...) met daarbij het bedrag dat gespaard dient te worden.

Niet dat het financieel iets uit gaat maken - het besteedbaar bedrag blijft natuurlijk hetzelfde - maar ik mag wel alle financiën in eigen beheer houden! Weet je hoe fijn dat voelt? Alle zicht op je financiën gewoon zelf in de hand houden? Als dat geen pluim en dank je wel voor een goed bijgehouden administratie is..

Me is happy!  ;o)

20 opmerkingen:

 1. Je hebt groot gelijk dat je daar blij mee bent. Het zelf mogen beheren voelt volstrekt anders dan het uit handen geven. Een dikke pluim!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wouw dat zegt toch super veel!!! Ik vind het knap dat je het zo doet hoor. Kunnen vele denk ik van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yes! terecht lijkt me als ik het zo lees. Ik snap dat je er blij om bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed zeg! Mooi dat je die vraag ook gesteld hebt! En je kunt zeggen dat het niet uitmaakt, maar ik hoor ook best regelmatig verhalen over wanbeheer (door bewindvoerders), dus dan kun je het - zolang je jouw instelling hebt - toch maar beter zelf doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat geweldig zeg.....mooi zo'n opsteker toch?..liefs an mij Ria x❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super!
  Dat geeft een stuk vrijheid, die jij veel beter in kan vullen dan welke instantie dan ook!
  Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ben je toch een stoere vrouw!! Diep respect voor je!!! X

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed dat je dat gedaan heb! Mijn man heeft ook schuldsanering gehad, en mocht het verschuldigde bedrag ook zelf overmaken. Dat vonden wij zelf erg fijn, gewoon omdat je meer controle heb en zoals je zegt je financiën zelf in handen heb. Uiteindelijk is de schuldsanering mee gevallen, het was zo bijzonder zoals sommige dingen liepen.. Als het (boodschappen)geld bijna op was door bijv. andere tegenvallers kreeg je soms ineens een zak groenten of vlees van iemand, zonder dat ze wisten dat je het op dat moment zo nodig had. Sterkte, maar ik weet zeker dat je het (aan) kan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed van je dat je actie hebt ondernomen! Fijn dat dat dan ook beloond wordt. Super. Nu de volgende uitdaging. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo zie je maar...een brutaal mens heeft de halve wereld....top hoor.
  Geeft een stukje eigenwaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ken je voorgeschiedenis niet, maar schulden kosten de gemeenschap ook geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik. Helaas ben ik door andermans keuze in deze situatie terecht gekomen en heb hier zelf geen keuze in.

   Verwijderen
  2. Ik kom net voor het eerst op je blog, lees wat en zie dan gelijk deze zure opmerking! Volgens mij kost iedereen ergens in z'n leven de gemeenschap geld. Daarvoor heten we gemeenschap. Anders zou het Ikschap heten. Veel succes bij je verdere schuldafhandeling!

   Verwijderen
 12. Wat slim dat je dat voorstel hebt gedaan. En wat goed dat het is goedgekeurd!

  Er is toch niets fijner dan het heft in eigen handen te kunnen houden. En het gevoel als het dan ook nog lukt is onbeschrijvelijk.

  En een budgetbeheerder kost toch geld? Dan heb je dat in ieder geval ook weer uitgespaard.

  Groetjes,
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik lees nu je berichtje pas - heerlijk hoor dat je het in eigen beheer kan doen. Dat kan jij echt wel!!

  BeantwoordenVerwijderen