vrijdag 6 november 2015

{ ON THE ROAD - QUACKJESWATER }

Zomaar even tussendoor, op een heerlijk zonnige, herfstige dag. Niet al te ver van huis, maar toch ver genoeg om de wereld heel even achter je te laten. Samen op pad. Net in het staartje van de spits rijden we richting het westen van ons land. Dwars door kilometers lang industriegebied, de ene schoorsteen na de andere. 'Wolkenmakers', noemden we ze vroeger gekscherend, maar wat een trieste bedoeling is het eigenlijk als je het zo ziet.


Gelukkig hoeven we hier niet lang te blijven. We schieten de tunnel door en belanden weer in wat groener wordend land. Of meer.. grote velden akkerbouw. We schieten een boeren landweg op en hey! Het lijkt wel of ik hier wel eens eerder ben geweest.. Maar.. hé? En dan ineens herken ik het weer. Ja hoor! Niet veel verderop langs deze weg ligt 'de Wilgenhoek'. Een mini-camping waar al menig quiltende blogster haar weg naar vond.

We slaan de weg af, rijden nog een paar kleine kilometers verder en vinden de plek van onze bestemming. Vandaag lopen we een klein rondje om het Quackjeswater (Voornes Duin). Loop je met ons mee?

In de inham achter het kleine 'eilandje' beetje links van het midden spotten we een lepelaar.
En net iets verderop vloog tweemaal een prachtig blauw ijsvogeltje voorbij. Hoe bijzonder!

Even een kleine pauze..

Tussen alle mooie aardse herfsttinten in staat daar plots het prachtig lilakleurig hondsviooltje

Een prachtig pad.. Naar waar?

Nog een aantal hoogtepunten op een rij:

 1. Op een verhoging staat het uitzichtpunt met verrekijker. Vanaf dit punt heb je goed zicht op het duinmeer met in het midden de broedkolonie van lepelaars en aalscholvers.
 2. Lepelaars zijn trekvogels die in Afrika en Zuid-Europa overwinteren. De eerste vogels keren vaak al in februari terug naar de broedkolonie. De laatste jaren broedt er rond de 150 paar.
 3. Tot halverwege de 20e eeuw werd nog drinkwater gewonnen uit het Quackjeswater. Nu groeien in en rond het kanaaltje dotterbloem, gele lis en verschillende soorten orchideeën.
 4. Op een wat hoger en droger deel van het duin staat een 80 tot 100 jaar oud duin-eikenbos. Het bos heeft een goed ontwikkelde ondergroei en is daardoor rijk aan soorten planten, insecten en vogels.
 5. In het natte deel is een moerasbos ontstaan met vooral elzen en wilgen. In het voorjaar bloeit de gele lis uitbundig. Klimplanten als kamperfoelie en hop slingeren als lianen door de takken.
 6. Het duinmeer is rijk aan vis. Het oefent dan ook grote aantrekkingskracht uit op visetende vogels als ijsvogel, blauwe reiger en grote zilverreiger. Ook verschillende eendensoorten zijn op het water te zien.
 7. In het buitenste duin houdt Natuurmonumenten grote stukken open. Opgaande begroeiing wordt verwijderd. Zo blijft er ruimte voor duinplanten van droge duingraslanden als hondsviooltje, vleugeltjesbloem en driedistel.
 8. In de de zomermaanden staat manshoog koninginnekruid weelderig in bloei. Op zonnige dagen wemelt het van vlinders als atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia en bont zandoogje.
 9. Overtollig regen- en kwelwater verlaat het Quackjeswater aan de oostzijde. Hier is ooit een afwatering gegraven. Zo'n afwateringsslootje wordt duinrel genoemd.
(bron: Natuurmonumenten)

De vanaf de zestiende eeuw uitgestoven duinvallei die zich ontwikkelde tot moerasgebied

11 opmerkingen:

 1. Prachtig daar zo te zien, fijn dat we mogen meegenieten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me heerlijk om daar te wandelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's heb je er gemaakt. Heel vroegah gingen we er wel eens wandelen. Inderdaad een rare ligging precies naast die eindeloze Botlek...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk genieten......fijn weekend liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wouw mooie foto's heb je gemaakt, ziet er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben er jaren geleden ook geweest, het is er mooi. Dit jaar er zelfs naast vakantie gehouden maar met 2 honden gaat het niet wel daar naar t strand dat is ook heerlijk. Fijn dat je het zo naar je zin had!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is het daar mooi zeg. Dat was die rit toch duidelijk wel waard.
  Fijn dat jullie daar even heerlijk konden genieten.
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg! Ik heb ooit eens in Oostvoorne gewerkt en ben er vast geweest, de naam ken ik nog wel. Misschien maar eens even op herhaling

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel erg mooi, kan me voorstellen dat je er flink genoten hebt.

  BeantwoordenVerwijderen