maandag 5 oktober 2015

{ LEGE MAGEN }

Net als voorgaande jaren zijn we ook dit jaar op het juiste moment begonnen met het opkweken van onze eigen groenteplantjes. Van zaad van een goede leverancier, nieuw ingekocht, dus geen zaadje stiekem over datum. Aardbeien, kruiden, paprika's, tomaten, je kent het wel; heerlijke kuipgroenten die eigenlijk altijd wel op weten te komen. En dat deden ze ook dit jaar gewoon weer.. opkomen..


Eenmaal groot genoeg, mochten de jonge plantjes buiten verder afharden. Ook weer volgens de regels: niet te vroeg, goed geplaatst.. De hele zomer hadden we mooie groene planten buiten staan. Ze groeiden, bleven mooi van kleur.. Ze vergaten geloof ik alleen wel dat het ook nog ergens de bedoeling was een vrucht of wat te produceren.. Maar eerlijk is eerlijk.. eind van de zomer kregen we ze en lukte het ons eindelijk onze eerste mooie, zelf gekweekte, vol rood gekleurde cherrytomaten te plukken. Welgeteld.. twee stuks! ;o)


Twee weken terug - we hadden de maand oktober al flink in het zicht - hebben we de knoop maar doorgehakt en de resterende groene achterblijvers van de planten gehaald. Het waren er niet veel, maar zo voor een extra vitamientje wel heel erg lekker. Want dat moesten we die twee eerder geplukte rakkertjes wel meegeven; ze smaakten voortreffelijk!

De tomaatjes werden onder het mom van niet-geschoten-is-sowieso-altijd-mis in een schaal in de vensterbank gezet. Misschien zouden er toch nog wat bij willen kleuren? En ja hoor! Binnen no-time zagen we de eerste groene bolletjes langzaamaan verkleuren. Van diep groen, naar zacht groen, licht geel, oranje en uiteindelijk prachtig vuurrood. Smullen!!


Het is maar goed dat wij momenteel niet afhankelijk zijn van de oogst die we dit jaar binnen hebben gehaald, want die was rampzalig.. Tot op heden hebben we nog geen aardbei geplukt (en zal dit jaar ook niet meer gebeuren), leiden de kruiden, maar met name munt en tijm een geheel eigen leven, blijven de aubergine-planten in hun groei steken en beginnen de paprika's euhh.. nu pas aan hun bloemen en eerste groei... Is de natuur nu zo van slag of heb ik ietwat magisch zaad in de grond gestopt..  ;o)

Hoe dan ook.. respect voor de tuinder, de boer, de huisvrouw die haar gezin wél zo onderhoud of (zoals vroeger heel gewoon) altijd onderhouden heeft. Ik hou het gezien mijn oogst maar bij de seizoensgroenten die de boer voor mij van het land kan en wil halen. Hebben we uiteindelijk toch nog iets in onze magen..  ;o)

8 opmerkingen:

 1. Ieder zijn specialisme toch? Die boer kan dan weer niet zo mooi handwerken als jij ;)
  Maar pfu, ik ben toch ook blij dat er mensen zijn die beter kunnen tuinieren dan ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over het algemeen hoor ik toch meer succes verhalen met kant en klare stekken dan met zaad. Misschien n idee volgend jaar. Altijd leuk eigen oogst. Bij ons willen de paprika planten ook niet (die van de ah moestuintjes)...hebben net pas mini paprika's hangen maar bang dat t niks meer gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier is de oogst niet zo gelukt, maar dit kwam eigenlijk meer omdat ik midden in de tijd mijn volkstuin toegewezen kreeg :) Volgend jaar dus beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze schijnen inderdaad nog lekker door te kleuren, dus mooi dat je ze niet hebt weggegooid! En inderdaad, als je echt wilt eten van de tuin, dan moet je daar niet alleen toch nog best wat geld in stoppen, maar ook écht veel tijd en energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons was het dit jaar ook niet als andere jaren. De boontjes 2x gezaaid, geen krop sla, ja van het jaar er voor waren door de vogels de zaadjes verplaatst en kwam her en der sla op zelfs in het gazon. Prei veel te veel 3 grote rijen. De tomaten waren omgewaaid met de storm en de paprika's schieten ook niet op. Volgend jaar maar weer eens kijken of het beter lukken wil.
  Wat groene tomaten betreft, heb ik wel eens gehoord, nooit zelf getest, dat je ze in een krant moet leggen op een donkere plaats b.v op een hoge kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi, maar dan begin je ook wel direct met hogeschooltuinieren, omaten en aardbeien vanuit zaad opkweken. Volgende keer een kiemende aardappelen in een grote emmer met potgrond (of whatever), gaat vast beter.

  Of tuinkers :-p
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat de tomaatjes alsnog bij kleuren! Ik las op een ander blog ook dat de tomatenoogst dit jaar moeizaam is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. :-) ik ben dus gelukkig niet de enige met een tegenvallende opbrengst

  BeantwoordenVerwijderen