donderdag 9 juli 2015

{ ON THE ROAD : TIENGEMETEN (2) }

Maar hoe gaat dat dan.. twee dagen op weg, zonder winkel op het eiland met een (in verband met bruiloft) gesloten restaurant en verder geen voorzieningen dicht in de buurt? Hoe overleef je zo'n weekend?


Zoals ik al vertelde pakten we de rugzakken in met kleding en voor twee dagen proviand. Dat wil zeggen: kleding zo minimaal als mogelijk (lees: een verschoning en een warmhoudertje). Het ontbijt namen we nog thuis, dus een hapje voor onderweg, de lunch, wat tussendoor, het diner, een avondsnack, het ontbijt en toch ook maar weer een tussendoortje, lunch en hap voor onderweg op de tweede dag. Je weet immers nooit precies wanneer je de boot weer haalt en veilig thuis belandt..
Hapjes en tussendoortjes zijn op zich nog wel mee te pakken, zelfs voor mij met mijn vele voedingsintoleranties, maar een (vers) vruchtenontbijt of smoothie wordt met temperaturen boven de 30°C en zonder elektriciteit toch wat lastig.. Wat voorzie je je dan in je eigen behoeften?


Allereerst door zo veel als mogelijk calorieën mee te nemen. Wat?!? Calorieën?! Ja.. als gluten-, soja-, ei- en E-nummervrije eter ben zeker ik écht genoodzaakt calorieën te tellen. Niet zoals de meeste tellers om er kilo's mee kwijt te raken, maar wel om er zeker van te zijn dat ik mijn lijf voorzie van voldoende energie. Want alleen salades eten is natuurlijk leuk, gezond en lekker, maar energie levert het nauwelijks op. Ga je op pad en aan de wandel, dan is een goede energievoorraad sterk aanbevolen, dus is het zaak te tellen. Welk voedingsmiddel is én voedzaam én makkelijk mee te nemen én goed houdbaar bij verschillende hoge of juist lage temperaturen?


Goede meeneem calorieleveranciers zijn bijvoorbeeld (allergievrije) crackers, beleg in de vorm van ingeblikt vis of paté, havermout (per portie verpakt en aan te maken met kokend water), drop en naturel chips (voor het zout), noten, zaden, dadels, gedroogd en vers fruit (zeker voor de eerste dag). Rijst en (glutenvrije) pasta's doen het ook erg goed. Ons 'diner' maakten we de dag voor vertrek thuis al klaar, lieten het een nacht in de vriezer en eenmaal aangekomen hoefden we het alleen nog op te warmen. Zo hadden we in ieder geval een goede uitgebalanceerde avondmaaltijd. En alles ging in de rugzak mee. Samen met voldoende water voor onderweg en natuurlijk een standaard EHBO- en kampeeruitrusting. Al zin om mee te gaan?  ;o)


Tiengemeten is voor ons een bestemming waar we vaker terug hopen te komen. Het is er goed wandelen (wat we sowieso nog eens moeten beleven), over asfalt en door de polder. De natuur is er mooi en groots aanwezig, zeker de vele bloemen en vlinders zou je eens moeten zien. En ja.. ook de mensen, de vele vrijwilligers die er op het eiland werken.. We hebben het er prima naar de zin gehad!


Tot slot van onze break stak er in de loop van de tweede dag een fikse storm op en voeren we over witte koppen terug naar het vaste land. Uitgerust en opgeladen. Met zin in onze toekomst, nieuwe uitdagingen tegemoet..

7 opmerkingen:

 1. jup ik ga mee. Wat een prachtige plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk lijkt me dat maar zie manlief maar eens zo gek te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het mooi hé, daar! Twee dagen eruit kan dan als een échte vakantie voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ziet het er geweldig uit daar zeg!! Lijkt me echt tof om eens te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het WAS dus ook geweldig leuk...
  Fijn dat te lezen...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat klinkt dat heerlijk, een prachtig plekje hebben jullie opgezocht!

  BeantwoordenVerwijderen