dinsdag 7 juli 2015

{ ON THE ROAD : TIENGEMETEN (1) }

Er even tussenuit. Weg van de snelweg, de drukte achter latend, het hoofd voor een moment leeg. Een flinke wandeling door de natuur en niets anders dan genieten. Dat was tenminste de planning, maar wisten wij van te voren dat het dit weekend zo warm zou gaan worden...


We vulden onze rugzakken met de nodige kleding en voor twee dagen proviand, pakten de tent en gingen enthousiast op pad. Natuurgebied Tiengemeten.. al wel van gehoord, maar nog nooit bezocht. Een eiland met een roemruchte geschiedenis. Van zandplaat, quarantaine-plaats, kruitmagazijn en akkers tot een prachtig natuurgebied nu. Een winkel- en autoloos eiland (op een handje vol vergunninghouders na) met polders vol bloemen, vogels, vlinders en wat wild. Paarden, reeën, bevers, Schotse hooglanders, de zeearend..


Na een half uurtje rijden komen we aan in Zuid-Beijerland, laten de auto achter en stappen op de pont. Een veerdienst tussen Nieuwendijk en Tiengemeten met tussen 10.00 en 17.00 uur slechts één maal per uur een afvaart. Niet missen dus!
Aan de overkant stappen we bepakt en bezakt van de pont. Ergens op weg naar dit eiland zijn dagelijkse zorgen en overpeinzingen blijven steken en ontspannen beginnen we aan onze eerste wandeling: 3 kilometer van pont tot kampeerplek. We kúnnen ook kiezen met rugzak en al gebruik te maken van Hugo's taxi (één van de 10 vaste eilandbewoners), maar doen waarvoor we zijn gekomen: wandelen door de natuur.


Ik hang mijn sandalen aan mijn rugzak en loop de eerste kilometers blootsvoets over de weg. Doen waar we voor kwamen: onthaasten, genieten, aarden.. Letterlijk met blote voeten op weg. Ik moet het later bekopen met een fikse blaar onder op mijn voet.. maar we zijn er! Op het natuurkampeerterrein, in de hoogstamboomgaard, zoeken we een plek, laten de zware rugzakken van onze schouders zakken en zetten er - flink afgeleid en opgevreten door ontelbare dazen - ons tentje neer. Rust.. wat water op het vuur en.. rust!


Gezien de warmte besluiten we ons programma wat aan te passen, gaan niet op pad voor een lange wandeling, maar kijken blootsvoets uit over het Haringvliet, bezoeken een naastgelegen vogelkijkhut en genieten in het haventje van blote voeten in de vliet.


Er even tussenuit. Twee dagen zelfvoorzienend (over)leven en onthaasten in één. Is dit niet waar we allebei naar streven? Zelfvoorzienend en onthaasten? Het is in ieder geval onze droom: terug naar de eenvoud, leven in alle rust. Back to basics, down to earth. Laten deze uitstappen vast een voorproef voor onze toekomst zijn.. ;o)

9 opmerkingen:

 1. Het lijkt me fantastisch maar niet met die hitte.
  Mooie omgeving, een paar jaar terug zijn we daar geweest. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi he? Is het kamperen op Tiengemeten echt rustig? Ik vind veel natuurkampeerterreinen namelijk helemaal niet zo rustig, ben heel benieuwd naar je ervaringen hier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afgezien van de bruiloft en een wat rumoerig buurjongetje hebben wij het weekend en de kampeerplaats als heerlijk rustig ervaren!

   Verwijderen
 3. Dat klinkt erg goed, heerlijk zo die rust en natuurschoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk er even tussen uit.....echt genieten !!...fijne zomer liefs Ria...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat altijd zo heerlijk, ik moet me vriend nog zo gek krijgen om ook lekker te willen kamperen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat moet toch wel heerlijk zijn.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen