vrijdag 19 juni 2015

{ TUINIEREN OP BETON }

Om nog even in de bonen-sfeer te blijven, neem ik je vandaag graag even mee naar onze 'tuin'. Tussen aanhalingstekens, want eerlijkheidshalve.. het is niet meer dan drie vierkante meter beton. Ja echt.. drie vierkante meter beton! En toch laten we er van alles op groeien. Van tomaten tot bonen, van kruiden tot peulen, van lupines tot aardbeien. Je vindt het er allemaal!


Veel wordt er gedacht dat een zelfvoorzienende manier van leven in een flat of appartement niet haalbaar is. Maar denk eens aan een aantal kruiden in de vensterbank, aardbeien in een hanging basket of zoals bij ons: bonen in balkonbakken.

Ondanks dat we op dit moment geen gebruik kunnen maken van een stuk 'echte grond', wil niet zeggen dat we ons tegen laten houden een leven te leiden welke in onze aderen geworteld zit. Vandaar dat er elke jaar weer een nieuw product aan onze tuin toegevoegd wordt. Proberen en leren: een motto dat je verder brengt!


Half mei stopten de kinderen maar wat graag de verschillende bonen in de grond (educatief thuisonderwijs). Het zaaien komt niet zo nauw en met de opdracht er drie keer drie rond een stok neer te leggen.. Vandaag staan de planten er al aardig bij en met de dag zien we de uitschieters hun weg langs de steunstokken vinden. Ze gaan snel!

Moraal van dit verhaal: ook zonder moestuin kun je zelfvoorzienend leven. Zelfs al heb je alleen maar een klein balkonnetje of lege plek achter in de tuin: zoek drie flinke takken of stokken, zet ze in de grond, knoop de stokken boven in aan elkaar vast (maak een wigwam) en zaai een aantal bonen aan de voet van elke steunpilaar. Een maandje of twee geduld en je plukt straks in de zomer trots je eigen bonen!

9 opmerkingen:

 1. Heel knap. Kijk je wel eens bij Annemiek van Deursen? Die tuiniert rondom haar woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat staan je bonen er mooi bij! Heerlijk hé, om dat met kinderen te doen! Onze bonen willen van het jaar niet erg, we hebben vorige week nog nieuwe gelegd in de hoop dat die nog iets gaan opleveren...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk! Ik denk dat je bepaalde dingen zelfs gemakkelijker op een balkon of dakterras kan doen dan in een tuin. Minder last van slakken ed. Wij hebben maar een klein stukje moestuin, de vogels eten steeds de blaadjes van de bonenplanten af en de slakken eten de rest.... Dit jaar alleen wat plantjes in de kas en één courgetteplant. Meer lukte even niet, maar volgend jaar gaan we gewoon weer van start.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Annemiek en jij zijn een inspiratie voor velen, heb ook een kleine tuin en verbouw ook het één en ander, heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om ook eens te lezen dat moestuinieren op een balkon wél lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn toch zulke berichten :D Ik probeer zo veel mogelijk te kweken op 50m2 tuin. Zonder dat het enkel moestuin word...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook op het balkon. Supersimpel! En geen slakken of onkruid. ;-)
  Bonen, tomaten, paprika's, pepers, bladgroenten, aardbeien en zelfs blauwe bessen. Het kan allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig zoals jullie op je balkon toch een heerlijke weelderige tuin hebben gecreëerd... en ook voor je kinderen super leerzaam... daar heb je geen echte tuin voor nodig. Het gaat ook niet om kwantiteit, maar om kwaliteit...
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen