zondag 30 november 2014

A no-spend month (the planning)

En zo staan we aan het begin van de maand waarin we geen cent uit gaan geven. Nog een dag te gaan en dan is het de handen op de knip. Geen extra geld, geen extra uitgaven, alleen de standaard boodschappen. Waar houden we met de voorbereiding rekening mee?

And so we are at the beginning of the month in which we spend no penny. Only one day to go and then it's hands on the purse. No extra money, no additional expenses, only the standard weekly groceries. How do we prepare?



Allereerst zorgen we er voor dat de tank van de auto gevuld is. Hoe vaker we de fiets of benenwagen pakken, hoe langer de tank vol blijft. Geen onnodige ritten buiten het dorp en zo veel als kan de nodige afspraken op één dag en in een efficiënte route plannen. Daarnaast nemen we direct van de gelegenheid gebruik en maken zo veel als mogelijk gerechten klaar met eerder gekocht voedsel uit de vriezer. Zo raakt deze weer eens helemaal leeg en kan hij nog voordat het nieuwe jaar begint schoongemaakt worden. Een goed hulpmiddel bij het verwerken van ons diepgevroren voedsel, is een weekmenu. Nu wordt deze sowieso elke week (naar aanleiding van de lopende supermarkt-reclames) opgesteld, alleen pakken we nu eerst uit eigen voorraad weg.

First, we make sure that the tank of the car has been filled. The more we take the bike or go for a walk, the longer the tank remains full. No unnecessary trips outside the village and as much as we can schedule the necessary appointments in one day and in an efficient route. We take directly the opportunity and make as much as possible dishes with previously bought food stored in the freezer. The freezer becomes completely empty and may even be cleaned before the new year begins. A good tool when processing our frozen food, is a weekly menu. In response to the current drawn supermarket commercials we do this anyway, only now we tackle first away from our own stock.


Zoals eerder al gezegd zullen we buiten de nodige basic boodschappen geen andere aankopen doen. Geen kleding, cadeautjes of extra luxe voor de dagen van Kerst of Oud & Nieuw. Is er onverhoopt een medicatie nodig, dan doen we dat allereerst ook uit het potje 'boodschappen', maar in geval van nood hebben we uiteraard gewoon de mogelijkheid buiten ons boekje om te gaan.

Gewoon uit nieuwsgierigheid: zou jij een no-spend maand aandurven? Of doe je dat misschien zelfs al wel eens? Wat vind je eigenlijk van het idee geen onnodige kosten te maken? Ik ben benieuwd!

As mentioned before, we will not make other purchases beyond the necessary basic groceries. No clothing, gifts or extra luxury for the days of Christmas or New Year. If we unfortunately need a necessary medication, we do that too from our grocerie-budget, but in an emergency, of course, we do have the ability to go beyond our remit.

Just out of curiosity, would you dare a no-spend month? Or do you perhaps even sometimes? What do you think of the idea of a no-spend month? I'm curious!

maandag 24 november 2014

Weird

Het is gek.. In plaats van dat de temperaturen stukje bij beetje omlaag gaan, wipt het kwik juist met de dag weer een graadje omhoog. Dakloptochnie?! Hoor de wind waait door de bomen, nou, misschien over een dag of tien, maar vandaag toch zeker nog niet!

It's crazy.. Instead of temperatures going down bit by bit, it's getting hotter every day. That's not right, right?! "Hear the wind blowing through the trees" (words from a song of Sinterklaas) well, maybe about ten days, but certainly not today!


Toch probeer ik nog even snel een paar mutsen, sjaals en polswarmers in elkaar te draaien. Het weer zou natuurlijk wél ineens om kunnen slaan. Kijk maar naar de laag sneeuw die nu in Amerika ligt. Anderhalve meter hoog! En dan? Nee.. liever wat voorbereid de winter tegemoet  ;o)

Still, I try to make us a few hats, scarves and wrist warmers, as fast as I can. The weather could of course suddenly turn. Just look at the snow that is now in America. Five feet high! And then? No.. I prefer to be prepared to meet the winter ;o)

Een heerlijk simpel weg te werken project is deze muts. Het voorbeeld welke je op de foto ziet is gemaakt voor een kinderhoofd, maar met een paar steken meer en net even iets meer lengte, maak je er zo een muts voor een volwassen man of vrouw van. Kijk voor het patroon maar op ons Ravelry-plekje.

A wonderfully simple project is this hat. The example which you see on the picture is made for a child's head, but with a few more stabbing and just a little more length, it becomes a hat for an adult man or woman. Look for the pattern on our Ravelry page.


Zou jij een zelfgemaakte sjaal of muts willen of durven dragen? Of misschien een betere vraag: ben jij voorbereid op een plotselinge anderhalve meter sneeuw voor je deur?

Would you dare to wear a homemade scarf or hat? Or maybe a better question: are you prepared for a sudden five feet of snow at your door?

donderdag 20 november 2014

A no-spend month (part two)

Zoals je in deel één over het onderwerp 'no-spend month' hebt kunnen lezen, hebben we de hoge kosten van Sinterklaas al in de kiem weten te smoren. Zaak is nu om alvast vooruit te kijken naar de dagen van Kerst en Oud & Nieuw. Hoe blijven we met die feestdagen toch binnen ons reguliere huishoudbudget?

In part one of the subject 'no-spend month' you may have read we already financially dealed with 'Sinterklaas'. Now we have to already look forward to the days of Christmas and New Year. How do we - in those days - stay in our regular household budget?



Allereerst doen we niet anders dan bij een normale doordeweekse maaltijd. Als extra kan er een (kip)rollade op tafel, maar wel in combinatie met een doorsnee aardappel en wat verse sperziebonen. Een warme zelfgemaakte appelmoes met kaneel erbij en een feestmaal is gemaakt. Als toetje kan er gekozen worden voor een paar bolletjes roomijs, maar heb je wel eens gedacht aan een zelfgemaakte vanillevla?

First, we do not change our diner compared to normal weekday meals. There may be an additional (chicken) roast on the table, but in combination with plain boiled potato and some fresh green beans. Together with a warm homemade applesauce a feast is made. For dessert can be chosen for a few scoops of ice cream, but have you ever thought about a homemade custard?



Oud & Nieuw is een zelfde idee: voor de knabbel komen er wat ouderwets simpele nootjes (pinda's, zoute stengels), een blokje kaas en bijvoorbeeld wat augurkjes gerold in een plakje worst. Vuurwerk voor de kleintjes, maar van een minimum bedrag. Het hóeft niet meer te zijn. Nogmaals: het gaat er om met wie je de dagen door mag brengen. Je gezin, familie, vrienden, buren, een vreemde van de straat. De liefde en warmte gegeven vanuit het hart. Dát is waar het deze maand allemaal om draait en dát is wat het je uiteindelijk kost.

Onbetaalbaar!

New Years Eve is the same idea: get some old-fashioned nuts (peanuts or/and pretzels) to nibble, cheese and some pickles rolled in a slice of meat. Fireworks for the little ones, but a minimum amount. It doesn't have to be much. Again, it is about whom you can spend the day with. Your family, relatives, friends, neighbors, a stranger from the street. The love and warmth given from the heart. That's what this month is all about and that's what you end up costing.

Priceless!

dinsdag 18 november 2014

A no-spend month (part one)

Allereerst een warm welkom aan Jaakko & Marja-Terttu en andere buitenlandse lezers van ons blog! Leuk dat jullie hier ook af en toe met ons mee komen lezen!

First of all a warm welcome to Jaakko & Marja-Terttu and other foreign readers of our blog! Nice of you to occasionally come over to read along with us!
*  *  *

Vandaag wil ik met jullie onze 'no-spend'-maand delen. In de volksmond wordt er over december gesproken als de duurste maand van het jaar, maar om eerlijk te zijn ben ik het daar niet mee eens. Naar mijn idee maken we zélf van de laatste maand de duurste..

Het is niet voor het eerst dat we hier een maand lang geen (onnodige) uitgaven doen. Buiten de wekelijkse boodschappen om maakten we geen extra kosten. Geen nieuwe kleding, geen benzine bijtanken, geen uitjes of (luxe) aankopen.. En ook nu staat er weer een 'no-spend'-maand op het programma. Je raadt het vast al: dit keer wordt het de maand december. Pardon?!?

Today I like to share our no-spend month with you. Popularly speaking: December is the most expensive month of the year, but to be honest I don't agree. In my opinion we ourselves are the ones to make the last month the most expensive one..

It's not our first time to spend nothing at all. Exept from our weekly groceries, so to speak. No new clothes, no fuel tanks, not going out and no luxury purchases. And now we like to do another no-spend month. I think you already guesed this time it's going to be December. Excuse me?!?



Ja.. komende maand - de zogeheten duurste maand van het jaar - zullen we niet meer uitgeven dan de standaard kosten voor onze boodschappen. Hé?! Maar hoe moet dat dan met Sinterklaas? Met Kerst? En Oud & Nieuw? Dat zijn toch juist dé centenvreet momenten van het jaar?

Nee, dat zíjn ze niet, dat máken we ze. Met Sinterklaas hoeven er helemaal geen vier volle cadeauzakken voor de deur te staan; een cadeautje of vijf per kind/persoon is al meer dan genoeg. Het gaat toch juist om een mooie en vooral fijne traditie? Een avond met het gezin of goede vrienden bij elkaar, warme chocolademelk met slagroom, een paar pepernoten, wat speculaas.. Kinderen die verwend worden met snoep, een paar cadeautjes en het laat naar bed gaan. Alleen dat is al een feest op zich!

Yes.. next month - called the most expensive month of the year - we will not spend more than the standard costs for our groceries. But how about 'Sinterklaas'? Christmas? And New Year's Eve? Aren't those precisely the penny eating happenings of the year?

No, they are not, we make them. With Sinterklaas we don't have to show off with four full bags of gifts outside the door; a gift or five per child/person is more than enough. Isn't it first of all a beautiful and especially fine tradition? An evening together with family or good friends, hot chocolate with whipped cream and gingerbread cookies.. Children who are pampered with sweets, a few gifts and go to bed late. That alone is a feast in itself!



Die zak peper- en kruidnoten nemen we deze week vast met de boodschappen mee en een cadeautje of vijf per kind hoeft ook niet duur te zijn. Een pop, een auto, kleurpotloden, viltstiften; altijd een succes. En het mooist: vaak ook het meest gewaardeerd ;o)

This week we buy a bag or two special Sinterklaas sweets and a gift of five a child doesn't need not be expensive. A doll, a car, crayons, markers; always a success. And at its best: often the most appreciated ;o)

woensdag 12 november 2014

Klassieke spaghetti

Pakjes en zakjes met 'voedingsmiddelen' komen hier nog nauwelijks binnen. Dat gaat al jaren zo (en goed ook), al was het in het begin wel even zoeken naar (gezondere) alternatieven.

Dat we geen pakjes of zakjes meer gebruiken heeft er alles mee te maken dat er - naast misschien een paar gedroogde groenten - over het algemeen erg veel kleur-, geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Daarnaast streven wij naar een zelfvoorzienend leven, wat inhoudt dat we zo veel als mogelijk onafhankelijk willen zijn van de 'grote boze industrie'.

Om eens een makkelijk en snel gerecht klaar te maken zónder het automatisch met de boodschappen meegenomen potje saus, deel ik graag een recept voor een lekkere, maar ook simpele spaghetti. Je draait het gerecht heel snel in elkaar, met waarschijnlijk ingrediënten die je al standaard in huis hebt (of misschien vanaf nu in huis gaat halen?)  ;o)


Pel 2 tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Snijd een (eigen gedroogd) Spaans pepertje in kleine stukjes. Pluk de blaadjes van een bosje basilicum en zet deze even opzij. Hak de steeltjes fijn.

Breng een grote pan met water en scheut olijfolie aan de kook, doe er 400 gram (volkoren) spaghetti in en kook die volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Zet intussen een steelpan op matig vuur en giet er twee flinke scheuten olijfolie in. Doe er de knoflook, het pepertje en de gehakte basilicumsteeltjes bij en roer alles door elkaar. Wanneer de knoflook bruin begint te worden doe je er een blik (400 gram) tomatenblokjes bij en het grootste deel van de basilicumblaadjes. Zet het vuur hoog en blijf één minuut roeren. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Laat de spaghetti even uitlekken en schep de spaghetti en de saus goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat zout of peper toe.


Doe de pasta in een grote schaal, strooi er wat in vieren gesneden cherrytomaatjes en de rest van de basilicumblaadjes over. Maak het gerecht af met wat vers geraspte Parmezaanse kaas.

Bon appétit!

(naar een recept uit: Ministry of Food, Jamie's Kookrevolutie)

zondag 9 november 2014

Er op uit!

Wauw.. wát een mooi weekend hebben we gehad! Een heerlijke herfstzon maakte de temperatuur aangenaam genoeg om er lekker op uit te trekken. En dat deden we! Want als er íets is waar we hier dol op zijn, dan is het wel van het naar buiten gaan!  ;o)


Maar met er op uit trekken bedoel ik niet dat we ons hele hebben en houden in tassen en de auto hebben stoppen, nee.. gewoon in eigen buurt een wandeling maken. Want wat is het daar mooi!

We hebben nogal eens gesprekken waarin mensen aan geven dat ze - als ze er op uit willen trekken - nauwelijks bij hun huis in de buurt blijven. Negen van de tien stappen in de auto om eerst een uurtje of wat weg te rijden. Maar waarom eigenlijk? Is er dan in de buurt geen groen genoeg?


Nee, we hebben niet makkelijk praten. Want hier in ons dorp hebben we geen bos.. En wonen al helemáál niet in een bosrijke omgeving.. Maar wat we wèl hebben; parken! Je weet wel, van die plekken waar (ook) een hoop bomen en struiken bij elkaar staan, waartussen heerlijke wandelpaden aangelegd zijn én.. waar het net zo veel herfst is als in de 'echte' bossen!


Vandaag maakten we een heerlijke herfstwandeling door de opengestelde achtertuin van een landgoed aan de rand van ons dorp. Je leest het goed: een àch-ter-tuin! Maar genóten dat we hebben!  ;o)


Trekken jullie er ook wel eens op uit? Gewoon zo lekker, even de deur uit, in eigen omgeving?

zaterdag 8 november 2014

Sla & Tomaatjes

Waarschijnlijk heeft iedereen het wel; een gerecht wat binnen het gezin of de familie een ware 'hit' is. Bij ons is het niet anders. Hier in huis zijn we gék op sla en tomaatjes. Vraag me niet hoe het ooit zo gekomen is, maar dit 'gerecht' komt zo vaak als het kan voorbij.

Wat is er nu zo bijzonder aan sla en tomaatjes, vraag je je af? Nou.. bekijk dit gerecht eens als een combinatie van verschillende voedingsmiddelen. Eet je 'alleen maar' sla en tomaten, of eet je stiekem toch wat meer?

Neem de sla die vandaag op tafel stond:


Allereerst de basis: sla en tomaatjes. In alleen al de sla zit vitamine A, B11 (foliumzuur) en C. Daarnaast vind je er ook nog de twee mineralen ijzer en kalium in. De tomaatjes bevatten naast kalium, foliumzuur en vitamine B6 en C ook nog de antioxidanten bètacaroteen, fytoeen en fytoflueen. Dat is al een berg 'good food' in één gerecht, vind je niet? Maar het kan nog meer!

Ja hoor, want vanuit hier gaan we 'spelen' met ons eten. Wat ligt er nog op voorraad? Vandaag was het gerookte kip en wat pijnboompitten. Ok.. die kip, daar zitten nou niet bepaald veel in, maar wat dacht je van die pitten? Mangaan (bij 100 gram 383% van ons ADH!*), koper (147%), fosfor, ijzer, magnesium en zink. Dat is wat hé?!

Om dit bij elkaar gesprokkelde gerecht nog nét een tikje aantrekkelijker te maken, maak ik er een dressing bij van wat extra vierge olijfolie, balsamicoazijn, (zee)zout en zwarte peper. Of - zoals je wilt - de antioxidanten vitamine E, hydroxytyrosol, tyrosol en oleuropeïne  ;o)

Misschien ben je niet zo'n sla-liefhebber als dat wij dat hier zijn, maar nu met in het achterhoofd de kennis der vitaminen, mineralen en verschillende antioxidanten.. Misschien eens als bijgerecht proberen?  ;o)

*  ADH - Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
** Bron voedingsmiddelen: infonu.nl

woensdag 5 november 2014

Ware 'ik'

Het is niet zo heel erg vroeg meer als ik door een mistige morgen op weg ben naar mijn werk. Langs me heen gaan auto's fietsers, wandelaars; het valt me verder niet zo op. Wat me deze morgen wel op valt is een jong persoon, midden jaren twintig schat ik haar. Hangend tegen de zijkant van het bushokje waar ze in staat, één been kruislings voor haar andere been langs. Haar armen heeft ze over elkaar, straks tegen haar lichaam om zichzelf wat warmer te houden.

Op zich een plaatje welke ik dagelijks tegen zou kunnen komen, maar wat me vandaag zo pakt en vasthoud is datgene wat ze doet. Zonder enige schaamte, met haar hoofd wat licht achterover gebogen geeuwt ze groots en vrijuit, alsof het een lieve lust is. Wat een heerlijk beeld! Ik krijg er een glimlach van om mijn mond. Maar het beeld houd me langer vast dan normaal en het zet me aan het denken..

Het is herfst.. dagen worden korter, donkerder, ook somberder voor een aantal van ons. Het zou de reden van haar grote geeuw kunnen zijn. Maar dat is niet wat me vast houd.. Dat is niet waar ik aan denk..


Mijn gedachten gaan naar het gehaast van alledag. Het geren, gevlieg, het overal maar aan mee willen (blijven) doen. Kinderen die van hot naar her vervoerd 'moeten' worden, zelf aan het werk, ouderlijke en sociale taken hoog op de ladder laten staan. Maar is dat allemaal wel zo nodig? Móeten we overal aan me blijven doen? Kúnnen we nog leven in een minder druk geregeld bestaan en meer bij onszelf blijven? Of zijn we bang onszelf daardoor te verliezen?

Het omgekeerde is juist eerder waar: door steeds maar weer aan allerlei activiteiten mee te willen doen, kinderen alle denkbare sporten, spellen en festiviteiten te laten bezoeken.. daardoor raken we onszelf kwijt.

Kunst om (weer) meer tot jezelf te komen is los te laten van wat anderen van je verwachten. Los laten van wat je denkt nodig te hebben om een persoon te kunnen zijn. We hebben meer rust nodig. Rust in de zin van échte rust. 's Avonds na het eten de boel op het gemak aan kant brengen, de ouderwetse kop koffie of thee en de avond vullen met aandacht voor jezelf of elkaar. Maar is dat niet hetzelfde als die veelgenoemde sleur? Welnee! Absoluut niet! Het is een weg naar jezelf, je ware 'ik'. Jezelf afvragen wie je in werkelijkheid bent. Want wees eens eerlijk... Ben jij nog je ware ik?

maandag 3 november 2014

Conserveren

Ook afgelopen zomer hebben we weer één en ander uit onze (moes)tuin kunnen plukken. Van bonen tot aardbeien, van aardappelen tot tomaten en van kruiden tot aan pepers. Eigenlijk alle standaard en makkelijk te verbouwen groenten en fruit hadden we staan.

Bij een goede oogst gaan veel van de groenten vers of geblancheerd de vriezer in, maar tomaten verwerken we liever direct in een goede basissaus en pepers worden op het gemak gedroogd.

Voor nu zal ik er het drogen van de pepertjes er even tussenuit pikken; later hoop ik op nog meer conserverings-'skills' terug te komen.


Door in het vroege voorjaar één vers pepertje aan te kopen, heb je bij het verwerken ervan een hoop zaadjes 'over'. Normaal zouden deze in de vuil- of compostbak terecht komen, maar je kunt ze ook heel goed op een stukje oude krant laten drogen. Nadat de zaadjes gedroogd zijn, zet je ze in het voorjaar in wat grond op een zonnige plaats en al snel zullen er een paar kleine groene puntjes boven de grond uit komen.

Peperplantjes kunnen een flinke plant worden met een behoorlijk aantal pepers er in. Nadat de plant 'volgroeid' is, krijgt het witte bloempjes en uit het bloempje komt niet veel later het (groene) pepertje.

Als de pepers mooi rood gekleurd zijn haal je ze van de plant, rijgt ze aan een draad en hangt ze op een warme plek te drogen. Eenmaal gedroogd kun je de pepers in een potje opbergen en je hebt standaard een 'extra-pit-makertje' in huis.

zondag 2 november 2014

Warme Winter Cowl

Met een herfst zo warm als een Hollandse zomer, maar de avonden al wel snel in het donker, is het binnen heerlijk vertoeven met een handwerk op schoot. Een makkelijk, maar ozo heerlijk werk is bijvoorbeeld deze warme winterse cowl.


Met niet meer dan een stel dikke pennen, een comfy wol en de kennis van 'recht' en 'averecht' heb je deze cowl in no-time in elkaar gedraaid.

Als je wilt kun je hier het patroon bekijken. Daar vind je precies het aantal steken en de wol die ik heb gebruikt.

Succes!