maandag 3 november 2014

Conserveren

Ook afgelopen zomer hebben we weer één en ander uit onze (moes)tuin kunnen plukken. Van bonen tot aardbeien, van aardappelen tot tomaten en van kruiden tot aan pepers. Eigenlijk alle standaard en makkelijk te verbouwen groenten en fruit hadden we staan.

Bij een goede oogst gaan veel van de groenten vers of geblancheerd de vriezer in, maar tomaten verwerken we liever direct in een goede basissaus en pepers worden op het gemak gedroogd.

Voor nu zal ik er het drogen van de pepertjes er even tussenuit pikken; later hoop ik op nog meer conserverings-'skills' terug te komen.


Door in het vroege voorjaar één vers pepertje aan te kopen, heb je bij het verwerken ervan een hoop zaadjes 'over'. Normaal zouden deze in de vuil- of compostbak terecht komen, maar je kunt ze ook heel goed op een stukje oude krant laten drogen. Nadat de zaadjes gedroogd zijn, zet je ze in het voorjaar in wat grond op een zonnige plaats en al snel zullen er een paar kleine groene puntjes boven de grond uit komen.

Peperplantjes kunnen een flinke plant worden met een behoorlijk aantal pepers er in. Nadat de plant 'volgroeid' is, krijgt het witte bloempjes en uit het bloempje komt niet veel later het (groene) pepertje.

Als de pepers mooi rood gekleurd zijn haal je ze van de plant, rijgt ze aan een draad en hangt ze op een warme plek te drogen. Eenmaal gedroogd kun je de pepers in een potje opbergen en je hebt standaard een 'extra-pit-makertje' in huis.

4 opmerkingen:

 1. De eerste keer dat ik dit deed waren mijn gedroogde pepertjes helaas toch niet helemaal goed gedroogd, want na een aantal weken schimmelden ze het potje uit ;) Goed opletten dus, maar als ze goed droog zijn heb je er echt een heel jaar plezier van! Leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de pepertjes ook gedroogd. Verder word hier veel geweckt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's zeker ook een heerlijke manier van voedsel bewaren!

   Verwijderen
 3. En ze zien er ook nog eens prachtig uit... zeker zo aan het draad geregen...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen